A világ legfontosabb nyersanyagának árfolyama hétfőn – piactól és terméktől függően – 15-18 százalékot emelkedett, évtizedes csúcsra repült az árfolyam – írta a Portfolio.

Az extrém árfolyammozgások egyrészt annak tudhatók be, hogy az amerikai képviselőház vizsgálja annak lehetőségét, hogy törvényt fogadjanak el az orosz kőolaj és egyéb energiatermékek importjának betiltásáról az ukrajnai háború miatt, de az is igaz, hogy a világ nagy olajkitermelőinek nincs érdemi tartaléka, hogy kitermelésük növelésével stabilizálják az olajárat.

Az árfolyam-emelkedésben a líbiai ellátási zavarok és az iráni nukleáris tárgyalások várható előrehaladásának késedelme is szerepet játszik.

A Holtankoljak.hu hétfői cikke szerint soha nem látott mértékben emelkednek a nagykereskedelmi üzemanyagárak Magyarországon – ez a benzinkutakra nem vonatkozik, ezek üzemeltetői továbbra is 480 forintos áron vásárolhatnak a lakossághoz hasonlóan. De más nagykereskedelmi fogyasztók számára a benzin beszerzési ára 41 forinttal emelkedik, a gázolajért pedig 66 forinttal kell többet fizetnie annak, aki végfelhasználóként vásárol üzemanyagot nagykereskedőtől.

Az ársapka miatt a benzinkutak még 480 forintért tudnak (ha tudnak) üzemanyagot vásárolni továbbértékesítésre. Ársapka nélkül már most szerdán 594 forint lenne a benzin, és 640 a gázolaj literenkénti ára.