Nemrégiben az Aston Martin is elköteleződött az elektromos autók iránt, ennek kizárólagos gyártását és értékesítését 2025-től vezetik be a tervek szerint – igaz, ekkorra több gyártó már a második vagy harmadik generációs villanyautóknál fog tartani. Jelenleg a márka egyetlen hibrid technikája, az 1160 lóerős Valkyrie hiperautó áll a legközelebb a zöld irányhoz.

Időközben viszont első elektromos járművét is bemutatta a brit cég, alapját a legendás DB5 adja. A James Bond-filmekből ismert, 1963 és 1965 között gyártott típus kicsinyített mása, a DB5 Junior hossza a 3 métert sem éri el, és alig több mint 1 méter széles. A kisautóvá zsugorított kabriót az Aston Martin egyik gyári pilótája, a háromszoros Le Mans-i kategóriagyőztes Darren Turner is kipróbálta a Bicester Heritage tesztpályán.

Mindössze 14 lóerős az új Aston Martin 1

„Határozottan nem játékszer” – osztotta meg első benyomásait Turner. „Elképesztő módon odafigyeltek a minőségre és a részletekre. Vezetni is epikus volt az autót, valójában teljesen meglepett. Nem számítottam ekkora teljesítményre és a kezelhetősége is hiteles volt. A csökkentett méretek ellenére megvan benne a DB5 minden varázsa és jellemzője.”

Technikai szempontból is érdekes darab a DB5 Junior, mivel minden szénszálás karosszériát kézzel készítették, mégpedig az eredeti DB5 3D-szkennelt változata alapján. Elöl dupla lengőkaros felfüggesztést kapott, de ide sorolhatnának a 10 hüvelykes drótfelniket és a regeneratív fékrendszert is.

Mindössze 14 lóerős az új Aston Martin 2

A kis elektromos sportautó 6,7 lóerős és egy erősebb, 13-14 lóerős hajtással is elérhető. Hosszú útra azonban végképp nem érdemes tervezni a hatótávolságokat elnézve: a gyengébb változattal 16-32 kilométer teljesíthető egy töltéssel, de a nagyobb teljesítményű DB5 Vantage Juniorhoz is maximálisan 64 kilométert ígérnek. Ezeken a számokon viszont további akkumulátorok beszerelésével lehet lendíteni.

Háromféle vezetési móddal kínálják a DB5 Juniort: az egyik a Novice, mely 1,3 lóerőre korlátozza a teljesítményt, a végsebességet pedig 19 km/órára. Az Expert üzemmóddal máris elérhetővé válik a 6,7 lóerős alapteljesítmény, a maximális tempó eközben majdnem a háromszorosára, 48 km/órára nő, míg a Competition mód kiegyenlített teljesítményt és végsebességet biztosít, kifejezetten versenyzési céllal.

Nézd meg videón is a DB5 Juniort:

a videó a hirdetés után indul

Összesen 1059 darab készül majd belőle, stílszerűen igazodva az eredeti DB5 gyártási mennyiségéhez. A Little Car Company honlapján 35 ezer fonttól, vagyis több mint 16 millió forinttól az indulnak az árak, de a Vantage-változatért akár 45 ezer fontot is elkérnek, ami átszámítva több mint 21 millió forintnak felel meg.