György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára egy csütörtök reggeli videójában jelentette be a kis benzinkutak számára adott állami támogatást. Korábban az üzemanyagok beszerzési árát is 480 forintban maximalizálták, ezt követte a csütörtöki bejelentés.

A kormány döntése értelmében a kis benzinkutaknak az árstoppal értékesített üzemanyagok minden literje után húszforintos támogatást nyújt a kormány. A támogatás három hónapra jár. A kormány ezt nem ingyen adja, azt várja el cserébe, hogy a kis benzinkutak fenntartsák működésüket, azaz ne hirdessenek ezalatt üzemszünetet – fogalmazott az államtitkár.

Azt is elvárják, hogy tartsák meg a munkavállalóikat, ezáltal garantálható ugyanis az ellátásbiztonság. Elengedi a kormány továbbá az energiahatékonysági kötelezettségrendszerből eredő kötelezettségeket is valamennyi benzinkutat üzemeltető vállalkozás számára három hónapra.

Emellett a 3,5 tonnát meghaladó kamionokat és buszokat nem kötelező kiszolgálni. Az állami és önkormányzati ingatlanban működő kutakat mentesíti a kormány a bérletidíj-fizetés kötelezettsége alól a márciusi, áprilisi és májusi hónapokra – írta a Portfolio.