Göteborg városa szeretné 2030-ra teljes mértékben emissziómentessé tenni a városi közlekedési megoldásokat. Ennek érdekében egy olyan projektet dolgoztak ki, amelyben különböző lehetséges módozatokat tesztelnek, méghozzá élesben.

A projektből a város legnagyobb ipari vállalata, a Volvo Cars sem maradhatott ki: kisebb flottányi Volvo XC40 Recharge elektromos crossovert adnak át egy helyi taxiszolgáltatónak, akik ezekkel (is) fogják kiszolgálni ügyfeleiket.

Vezeték nélkül töltik az elektromos Volvókat 1
Vezeték nélkül töltik az elektromos Volvókat 2

Vezeték nélkül töltik az elektromos Volvókat

Vezeték nélkül töltik az elektromos Volvókat

Vezeték nélkül töltik az elektromos Volvókat 8
Vezeték nélkül töltik az elektromos Volvókat 9
Vezeték nélkül töltik az elektromos Volvókat 10
Vezeték nélkül töltik az elektromos Volvókat 11
Vezeték nélkül töltik az elektromos Volvókat 12
Fotó megosztása:

A lényeg persze nem az elektromos taxizás, hanem a töltési mód: ezeket az autókat ugyanis vezeték nélkül fogják tölteni, pontosan úgy, mint a telefonokat. Az autóval a megfelelő pontra manővereznek a sofőrök (ebben az autó 360 fokos kamerarendszere segíti őket,) és automatikusan megindul az energiaáramlás az aszfaltba beépített töltőegység és az autó fenéklemezén elhelyezett fogadóelem között.

A rendszer maximum 40 kW-os töltési teljesítményre képes; ez sokkal jobb, mint a 11 kW-os váltóáramú töltés, és csak egy kicsivel gyengébb, mint egy 50 kW-os egyenáramú gyorstöltő.

a videó a hirdetés után indul

A kísérlet 3 éven át tart, az eredményeinek függvényében döntenek arról, hogy például kerüljön-e hasonló technológia a jövőbeli Volvo modellekbe.