Bemutatta az Ocean prémium elektromos SUV európai kivitelét a Fisker. A 4775 mm hosszú, 1995 mm széles, 1631 mm magas modell nem lóg ki az Európában már kapható középkategóriás szabadidőjárművek közül, 2921 mm-es tengelytávja és az abból adódó hatalmas (elöl 1045, hátul 1025 mm-es) lábtér azonban jól szemlélteti az eleve elektromos üzemre tervezett padlólemezek nagy előnyét.

Európában is bemutatkozott a Fisker Ocean 1
Európában is bemutatkozott a Fisker Ocean 2

Európában is bemutatkozott a Fisker Ocean

Európában is bemutatkozott a Fisker Ocean

Európában is bemutatkozott a Fisker Ocean 11
Európában is bemutatkozott a Fisker Ocean 12
Európában is bemutatkozott a Fisker Ocean 13
Európában is bemutatkozott a Fisker Ocean 14
Európában is bemutatkozott a Fisker Ocean 15
Európában is bemutatkozott a Fisker Ocean 16
Európában is bemutatkozott a Fisker Ocean 17
Európában is bemutatkozott a Fisker Ocean 18
Fotó megosztása:

Az autó kétféle akkumulátorcsomaggal kapható. Az egyik 630, a másik 440 kilométerre elegendő energiát tud tárolni (WLTP szerint mért értékek). További 2000 kilométert tehetünk meg évente a napelemes tetőlemez segítségével.

A két villanymotoros, összkerékhajtású modellek hangolástól függően 400 vagy 410 kW (540 vagy 550 LE) maximális teljesítményre képesek, álló helyzetből 4,2, illetve 3,9 mp alatt gyorsulnak 100 km/órára. Érdekes módon az elsőkerék-hajtású, 275 lóerős (105 kW) csúcsteljesítményű, egy villanymotoros verziót nevezik ’Sport’-nak; ez 7,4 mp alatt gyorsul 100-ra. Az alapkivitelű keréktárcsák 20 colosak, de kérhető akár 22 colos is.

Európában is bemutatkozott a Fisker Ocean 19

Az autó különlegessége, hogy nemcsak felvenni, de kifelé leadni is képes energiát. Vészhelyzetben akár hét napon át működtethetjük róla otthonunkat a fali töltőberendezésen keresztül, vagy feltölthetünk egy másik, bajba jutott villanyautót, illetve helyet kapott a fedélzeten normál háztartási elektromos csatlakozó is.

Európában is bemutatkozott a Fisker Ocean 20

A Fisker Ocean különleges elektromos ablakvezérléséről már sokan, sokat cikkeztek: A D oszlopba illesztett kis ablakocskák, valamint a hátsó szélvédő is leengedhető, így gyorsan átszellőztethető az autó. A villanymotorok nyomatékvektor-szabályozott vezérlést kaptak, az autó képes önállóan leparkolni. Limuzin üzemmódban a klíma- és audioberendezést a hátul utazók vezérelhetik; ehhez a csomaghoz motorosan dönthető hátsó ülések is tartoznak. A belső tükör átkapcsolható digitális üzemmódba, ilyenkor a hátsó kamera képét mutatja.

Európában is bemutatkozott a Fisker Ocean 21

Az Ocean 2022-ben a kék és a szürke számos árnyalatában lesz elérhető (valamint feketében), de jövőre lesz piros, narancssárga és lazacszínű fényezés is. A kárpitozás háromféle színben elérhető.

Az autó fejlett (félig) önvezető funkciók mellett vezetőtámogató szolgáltatások széles skáláját is felvonultatja, még az idén bevezetik a még okosabb, egyedül is közlekedni képes verziót.

Európában is bemutatkozott a Fisker Ocean 22

A Fisker Ocean indulóára piactól függően 41-42 ezer euró körül alakul, a közepes felszereltségi / motorizációs szint 57-58 ezerbe, a leggazdagabban felszerelt kivitelért 70 ezer eurót kér el a gyártó.