Szombati évértékelő beszédében jelentette be Orbán Viktor, hogy további három hónapra, egészen május 15-éig meghosszabbították az ún. benzinárstopot. A november 15-én bevezetett intézkedés értelmében 480 forintos maximális áron rögzítették a nem prémium benzin és gázolaj árát. Mivel azonban a beszerzési árak szinte megállás nélkül emelkednek, igen nehéz helyzetbe kerülnek a töltőállomások, működésük ugyanis már egyértelműen veszteséges. Péntektől ráadásul tovább emelik mind a benzin, mind pedig a gázolaj nagykereskedelmi árát – a hatósági ár nélkül 520, valamint 535 forint körül alakulnának a literenkénti átlagárak.

Egyre több benzinkút zár be, illetve készül bezárásra, közel száz töltőállomáson pedig mennyiségi korlátozást vezettek be. A kútbezárások főleg azok után kavartak nagy port, hogy a hosszabbítás hírére a Tolna megyében három kutat is üzemeltető Androméda Kft. a Népszavának nyilatkozva megerősítette, hogy a készletek kifogytával leengedi rolót, így Őcsény, Bogyiszló és Szedres összesen 13 ezer lakója marad üzemanyag-ellátás nélkül.

A szerdai Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kormány eddig 3-4 kút bezárásáról értesült, de olyan helyeken, ahol 5 kilométeren belül található másik – az üzemszünetet hirdető töltőállomások üzemeltetésére pedig a Molt fogják kijelölni ideiglenesen. Hozzátette, a rendelet értelmében biztosítani kell a korlátozások nélkül tankolást, viszont kannába maximum 10 liter üzemanyag tankolható – ennek ellenőrzéséről a NAV fog gondoskodni.

Szerdán közleményt adott ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) is, melyben leszögezték, hogy a zavartalan ellátás biztosítása érdekében az üzemszünetet hirdető benzinkutak működését átmenetileg nyilvántartott szolgáltatók vehetik át, hogy „egyetlen magyarországi település lakosai se maradjanak üzemanyag nélkül”. A közlemény szerint az innovációs tárca folyamatosan egyeztet erről a Mol vezetésével.