Országszerte mintegy száz töltőállomáson korlátozzák a kiadható mennyiséget – tudta meg a Népszava a Holtankoljak.hu ügyvezetőjétől. Ez annak a következménye, hogy a kormány február 15-től 3 hónappal meghosszabbította a 480 forintos üzemanyagárakat, amely az alap 95-ös benzinre és a sima gázolajra vonatkozik. A prémium-üzemanyagokat nem érinti a hatósági ár.

A kutak önállóan dönthetnek arról, hogy korlátozzák-e a kiadható mennyiséget, ezt semmi nem tiltja, tette hozzá az üzemanyagárakkal foglalkozó portál vezetője, azt is tudni véli, hogy vannak kutak, ahol maximum 5-10 litert lehet tankolni. Ez nagyjából arra elengedő, hogy eljussunk egy másik kútig. Az intézkedés egyértelműen a kisebb kutakat sújtja.

A nemzetközi olajár-emelkedés miatti, európai üzemanyag-drágulás folytán a térségi fuvarozók, ha csak tehetik, ma már nálunk tankolnak. A szlovák és osztrák határ túloldalán lakók is kannákban hordják át az – ott több tíz forinttal drágább – üzemanyagot. A Holtankoljak.hu ügyvezetője a kormánydöntés folytán kialakult helyzetet tarthatatlannak és alkotmánysértőnek ítéli, ami néhány napon belül a mezőgazdasági munkák országos akadozásához vezethet.