A Peugeot régi beszállítója a Francia Belügyminisztériumnak – kapcsolatuk akkor ugrott szintet, amikor a rendőrség és a csendőrség 2020 végén jelentős mennyiségben vásárolt az oroszlános márkától: a két szervezet összesen 1263 darab Peugeot 5008-as szabadidőjárműre adott rendelést.

2022 novemberéig adják át a 130 lóerős benzinmotorral szerelt, két üléssoros kialakítással rendelt crossovereket. Számos civil gépkocsival is bővítették a hatóságok járműparkját, most pedig egy új közbeszerzés keretében Peugeot 3008-asok csatlakoznak a meglévő crossoverek mellé.

Újabb hibrid oroszlánok a francia csendőrség szolgálatában 1

395 darab plug-in hibrid áll a francia csendőrség szolgálatába. A 225 lóerős crossover akkumulátorával akár 56 kilométert is képes megtenni tisztán elektromos üzemmódban.

A döntést nem csupán a hálózatról tölthető hibrid technológiával együtt járó, rendkívül kedvező üzemanyag-költségek, és nem is a járőrözés során gyakran praktikus, teljesen csendes üzemre való képesség indokolta. Az is szerepet játszott a választásban, hogy a francia belügyi tárca egyre nagyobb hangsúlyt fektet járműparkjának károsanyag-kibocsátásra.

A hatóságok a Peugeot 3008 Hybrid elsőkerék-hajtású, 225 lóerős, nyolcfokozatú automata sebességváltóval szerelt kivitelét rendelték meg. A modell 13,2 kWh kapacitású akkumulátorával akár 56 kilométert is képes megtenni tisztán elektromos üzemben, norma szerinti átlagfogyasztása 1,4 liter/100km. A nagy motorteljesítménynek köszönhetően beavatkozó járműként teljesíthetnek szolgálatot.

Újabb hibrid oroszlánok a francia csendőrség szolgálatában 2

A Peugeot és a francia csendőrség kapcsolatában hatalmas áttörést hozott, amikor 2020-ban közel 1300 darabot rendeltek az 5008-asból.

Ez a 395 autó egyelőre a csendőrséghez került, ám várhatóan a francia rendőrség számára is rendelnek a plug-in hibrid szabadidőjárművekből, méghozzá már 2022 elején.

A francia rendőrségen és csendőrségen kívül más nemzetek rendfenntartó szervei is előszeretettel vásárolnak Peugeot-kat. A római körgyűrűn például 2014-ben tűntek fel az első hibrid rendőrautók: a speciális kivitelű Peugeot 508 RXH Stradale sok szempontból a modern Peugeot 3008 Hybrid elődjének volt tekinthető.

Angliában 2015 és 2020 között több mint 5000 Peugeot állt szolgálatba a rendőrségnél, illetve a tűzoltóságnál. A brit hatóságok a márka teljes palettáját igénybe veszik, a furgonoktól (Partner, Expert, Boxer) a személyautókon (208, 308, 308 SW) át a szabadidőjárművekig (3008, 5008).

Újabb hibrid oroszlánok a francia csendőrség szolgálatában 3

A római hatóságoknál is szép számban szolgálnak Peugeot-k, de az angol egyenruhásokkal folytatott együttműködés is igen sokrétű – már csak a palettát figyelembe véve.

A flotta legizgalmasabb példányainak tartott elektromos e-208-asokból már 2020 őszén több mint 80 darab szolgált Nagy-Britanniában. A Peugeot a Covid-időszakban ingyenesen extra kölcsönautókat bocsátott a szervezet rendelkezésére, hogy az egyenruhások elláthassák megnövekedett feladataikat.