2021 végén 42 633 zöld rendszámos autó volt forgalomban Magyarországon, ami éves szinten 57%-os növekedést jelent – írja a Jövő Mobilitása Szövetség kimutatása alapján a Napi.hu. Zöld rendszámot viszont a tisztán elektromos autók mellett a konnektorról tölthető plug-in hibridek egy része is kaphat, előbbiek száma pedig 72%-kal, 21 544-re emelkedett.

Az is kiderül a felmerésből, hogy a megkérdezettek 69,3%-a vezetett már villanyautót, míg 41,3%-uk legközelebb már elektromos autót fog vásárolni.

Mint arról az elmúlt napokban a Vezess is beszámolt, a K&H felmerése szerint a magyarok 80%-át az ára tántorítja el a villanyautó-vásárlástól.

A költségeken túl rámutatták a hatótávolság problémájára, a válaszadók 63%-a szerint például az alternatív hajtás ellen szól, hogy egyelőre kevés helyen van lehetőség elektromos autók töltésére.

Erre a következtetésre jutott a Jövő Mobilitása Szövetség is: Magyarországon 0,6 töltő található 100 kilométerenként, míg az éllovas Hollandia esetében ez az érték 47,5, majd 34,5-tel Luxemberg következik a második helyen, a harmadik pedig Németország 19,4-gyel. Ebben a mutatóban Görögország, Lengyelország, Lettország, Litvánia és Románia áll a legrosszabbul, 0,2-0,5 közötti értékekkel.