A kétszeres ralivilágbajnok Sainz karrierje 41. Dakar-szakaszsikerét könyvelhette el az Audi volánja mögött, több mint két perccel megelőzve a másodikként célba érő kilencszeres rali vb-győztes Sébastien Loeböt. Harmadikként az argentin Lucio Alvarez zárt a Toyotával.

A 346 kilométeres szakasz tétje és legnagyobb kérdése az volt, hogy Loeb mennyit tud faragni a hátrányából Al-Attijahhoz képest. A francia versenyző végül 4:21 perccel gyorsabb volt a Sainznál majdnem 7 perccel lassabb katarinál, hátránya azonban így is több mint 28 perc az összetettben.

Al-Attijah ezt a különbséget kényelmesen be tudja osztani a pénteki, mindössze 164 kilométeres gyorsaságin, ugyanakkor egy műszaki hiba, vagy bármilyen hasonló probléma könnyedén megfoszthatja a sikertől.

A motorosoknál a címvédő argentin Kevin Benavides volt a leggyorsabb a csütörtöki szakaszon, miután szerdán ugyan feladni kényszerült a viadalt, de a tereprali-világbajnokság szabályainak értelmében visszaállhatott a versenybe. Az első alkalommal idén sorra kerülő vb-sorozat első állomása a Dakar-rali.

Benavides – 15 órás időbüntetés tudatában – elsősorban azért állt vissza a versenybe, mert így segíteni tudja az összetettben csapattársát, az osztrák Matthias Walknert.

Benavides csütörtökön csupán négy másodperccel előzte meg az összetett élére ugró, a Dakaron 2017-ben győztes Sam Sunderlandet. A brit motoros előnye a pénteki zárónap előtt majdnem 7 perc a csütörtökön hatodikként záró chilei Pablo Quintanilla előtt, és kicsivel több mint 7 perc a 11. szakaszt negyedikként befejező Walknerrel szemben. Mindez azt jelenti, hogy a kétkerekűek versenyében az utolsó szakaszon dől majd el a viadal.

11. szakasz, Bisha-Bisha, 501 km (gyorsasági 346 km), autósok:
1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Audi) 3:29:32 óra
2. Sébastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, Bahrain Raid Extreme) 2:21 perc hátrány
3. Lucio Alvarez, Armand Monleon (argentin, spanyol, Toyota) 3:10 p h.

az összetett élcsoportja:
1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, andorrai, Toyota) 36:49:51 óra
2. Loeb, Lurquin 28:19 perc hátrány
3. Jazid al-Radzshi, Michael Orr (szaúdi, brit, Toyota) 1:03:43 óra h.

motorosok:
1. Kevin Benavides (argentin, KTM) 3:30:56 óra
2. Sam Sunderland (brit, KTM) 4 másodperc hátrány
3. Joaquim Rodrigues (portugál, Hero) 2:26 perc h.

az összetett élcsoportja:
1. Sunderland 37:04:05 óra
2. Pablo Quintanilla (chilei, Honda) 6:52 perc hátrány
3. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 7:15 p h.

Pénteken Bishából Dzsiddába megy a mezőny, ezzel zárul az idei viadal. A 680 kilométeres út során 164 kilométer lesz a gyorsasági szakasz.