A Mol megvásárolja a belföldi Lukoil-töltőállomásokat működtető Normbenz Magyarország Kft.-t – közölte szerdán a Mol. A megvásárolt cég 79 töltőállomást üzemeltet Magyarországon Lukoil márkanévvel. A megállapodás annak a 2021. márciusi akvizíciónak a folytatása, amely során a Slovnaft, a Mol szlovák leányvállalata megvásárolta a Normbenz helyi cégét 16 ottani Lukoil-töltőállomással együtt.

Egy másik közleményben pedig az áll, hogy ezzel párhuzamosan a Mol 610 millió dollár értékű szerződést írt alá 417 lengyelországi töltőállomás vásárlásáról a Grupa Lotos SA-val és a PKN Orlennel, aminek eredményeként a magyar cég a harmadik helyre léphet elő a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon. A tranzakció részeként a Mol 185 magyar és szlovák töltőállomást ad el a PKN Orlennek, 259 millió dollár értékben.

A lengyelországi tranzakcióval a Mol a tizedik országba lép be kiskereskedelmi üzletágával, portfólióját 1943-ról 2390 töltőállomásra növeli. A megállapodás lezárását követően a Mol a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piac meghatározó szereplőjévé válik, az ottani töltőállomásainak száma meghaladja a magyarországit. A Mol tájékoztatása szerint a vállalat 5 márkanév alatt működteti töltőállomásait a régióban, ebbe beletartozik a nemrégiben megvásárolt 120 OMV Slovenija, valamint Szlovákiában és Magyarországon a 95 új Lukoil-töltőállomás is. Ezek a tranzakciók versenyhatósági jóváhagyás alatt vannak.