Szinte már klasszikus közveszélyes manővert mutatott be egy Ford Mondeo sofőrje Franciaországban. Kemény izmozásba kezdett egy kamionnal, többször erősen fékezett előtte, szinte centiken múlt az ütközés. 

Az ilyen eseteket általában a fedélzeti kamerás felvételek bizonyítják, de ennél a konfliktusnál nem volt szükség a videóra, mivel pont a fékezés pillanatában érte be őket pár motoros rendőr. A járőrök pedig egyből látták, mi a helyzet, és megállásra szólították fel az autóst.

Magyarországon a büntetőfékezés nem szerepel a jogrendszerben, a Büntető Törvénykönyv közúti veszélyeztetés bűncselekményre vonatkozó része alkalmazható ilyenkor. Ha az elkövető  szándékosan úgy lassít, hogy hogy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, ez szembe megy a  KRESZ fékezésre vonatkozó részével, ami kimondja, hogy a jármű sebességét hirtelen fékezéssel csökkenteni csak abban az esetben szabad, ha ezt a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi.  A közúti veszélyeztetés pedig akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.