Elindította a világ első 5G-lefedettségű, nagy sebességű vonatát Kína, melyet a 2022-es pekingi téli olimpiai játékok idején használnak majd – számolt be az MTI az ötkarikás témákban járatos insidethegames.biz írására hivatkozva. A szakportál szerint a járat a két nagy versenyzónát, Pekinget és a tőle 170 kilométerre fekvő Csangcsiakout köti össze, megkönnyítve sportolók, újságírók és más résztvevők mozgását a helyszínek között.

A szerelvény 350 kilométeres óránkénti sebességgel halad, így kevesebb, mint egy óra alatt teszi meg az utat Peking és Csangcsiakou között.

Gyorsasága mellett azzal is kiemelkedik a közlekedési eszközök sorából, hogy a világon vélhetően elsőként kínál 5G jelet a stabil internetkapcsolat biztosítására. A vonaton élő közvetítésre alkalmas stúdiót alakítottak ki, a sín mentén 5G-s jeltornyokat állítottak fel, s a tervek szerint a február 4. és 20. között zajló téli olimpia történései menet közben is folyamatosan követhetők lesznek, köszönhetően a ma elérhető leggyorsabb vezeték nélküli hálózatnak.