Összesen majdnem félmillió autóját hívja vissza a Tesla az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) szerint – írja a Carscoops. A visszahívás egészen pontosan 356 509 darab 2017 júliusa és 2020 szeptembere között gyártott Model 3-at, valamint 119 009 darab 2014 szeptembere és 2021 decembere között gyártott Model S-t érint.

Becslések szerint a Model 3 esetében az érintett járművek 1%-a lehet valóban hibás, míg a Model S-eseknél már 14%-os az arány. Előbbi típusban a csomagtérajtó túlzott nyitogatása és zárása kopást eredményezhet az ott található kábelkötegben, ami a tolatókamera áramellátását biztosítja. 2022 februárjában postai úton kapnak értesítést a Tesla-tulajdonosok, akiknek ingyen orvosolják a problémát – fontos, hogy a 2021-es Model 3-at már nem érinti a visszahívás, mivel a csomagtérajtót már más hevederekkel látták el.

A Model S-nél pedig zármeghibásodás miatt felnyílhat a csomagtartó ajtaja, ami a kilátást akadályozva akár balesethez is vezethet. A gyártó ez esetben is ingyen ellenőrzi, hogy jó helyen van-e a zárszerkezet, és ahol elmozdulást tapasztalnak, a helyére igazítják. Erről ugyancsak február 18-tól tájékoztatják postai úton a tulajdonosokat.

A Reuters szerint a hír hatására csütörtökön 3%-kal esett a Tesla-részvények értéke a tőzsdén.