Nem tart sokáig az autósportos téli álom, ugyanis az újév első napján a dzsiddai prológgal megkezdődik a 2022-es esztendő Dakar-ralija. Az előzetes kiírás szerint 12 gyorsasági szakaszon, január 14-ig versenyeznek majd Szaúd-Arábiában több kategória képviselői a világ legnehezebbnek tartott tereprali-viadalán.

A mezőnyben két magyar induló lesz, mindketten külföldi csapattagokkal állnak rajthoz a kamionosok között. Darázsi Zsolt a Pierre Calmon, Palco Lubomir francia-szlovák navigátor-szerelő párossal kiegészülve, míg Szalai Norbert a Charly Rodriguez-O-Malley, Patrice Daviton spanyol-francia duóval közösen indul.

A 44. Dakar-rali hivatalos honlapja szerint az útvonal nagyon hasonló a tavalyi versenyéhez, a mezőnynek a prológgal együtt összesen 8000 kilométert kell megtennie, hogy aztán január 14-én célba érjen Dzsiddában. A gyorsasági szakaszok össztávja 4300 kilométer. A 2022-es Dakar egyetlen pihenőnapjára január 7-én kerül majd sor Rijádban, a leghosszabb gyorsasági szakaszt pedig január 4-én rendezik, ennek során 465 kilométert kell megtenniük a résztvevőknek.

Kezdődik a Dakar-rali, újra indulnak magyarok is 1

Carlos Sainz egy MINI volánja mögött a 2019-es Dakar-ralin

Az autósoknál rajthoz áll a címvédő és 14-szeres Dakar-győztes Stéphane Peterhansel, aki ezúttal egy elektromos hajtású Audi volánja mögött vág neki a viadalnak. Szintén a német gyártó versenyautóját vezeti majd a kétszeres ralivilágbajnok, háromszoros Dakar-győztes spanyol Carlos Sainz, valamint a német túraautó-bajnokságot (DTM) kétszer, a ralikrossz-világbajnokságot pedig egyszer megnyerő svéd Mattias Ekström. A motorosoknál szintén részt vesz a viadalon a címvédő argentin Kevin Benavides, valamint a 2020-ban első amerikaiként diadalmaskodó Ricky Brabec is. A kétkerekűek mezőnyében a 2016-ban és 2019-ben is győztes ausztrál Toby Price szintén indul.

Kezdődik a Dakar-rali, újra indulnak magyarok is 2

Toby Price

A Dakar-rali ezúttal nyitófutama lesz a terepralisok világbajnoki sorozatának, amelyet első alkalommal rendeznek meg 2022-ben, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) júniusi döntése nyomán. A vb-sorozatban további négy viadal szerepel még. A Dakar-ralit 1979-ben rendezték meg először, Párizs és a névadó szenegáli főváros között, utána viszont Európán és Afrikán kívül is több országban került rá sor, nem egyszer volt már Dél-Amerika a helyszín, a 2020-as és a 2021-es viadalt pedig a mostani házigazda, Szaúd-Arábia bonyolította le.