A Balatonalmádi Rendőrkapitányság vadriasztó prizmákat vásárolt, melyek telepítése november 16-án kezdődött meg a 710-es számú főútvonalon. Ezen az útvonalon állítólag rendszeresek a vadgázolásos balesetek, melyeknél előfordul, hogy az autóban utazók közül többen is megsérülnek, az elütött állatokról nem is beszélve. A baleseti mutatókat tanulmányozva megállapítható, hogy 2020 óta a vadbalesetek számában jelentős emelkedés figyelhető meg ezen a szakaszon, mondta Borbély Zoltán rendőr alezredes.

A 710-es számú főúton általában a 0-1. km és a 13-14. kilométerszelvények között gyakoribb a vadak megjelenése, ezért is terelődött első körben a figyelem erre az útszakaszra. A vadbalesetek megelőzése érdekében korábban már alkalmaztak vadriasztó prizmákat Veszprém megyében a 73-as számú főútvonalon. Az ott szerzett tapasztalatok inspirálták az új projekt elindítását, melynek során 70 darab 1,5 km-re elegendő prizmarendszert telepítettek.

Érdekes és hasznos prizmákat telepítettek több hazai főút mellé 1

A kék fóliás, optikai vadriasztó prizma a gépjármű fényszóró fényét a menetirányra merőlegesen fordítja el, így a jármű elhaladásakor egy stabil optikai riasztókerítés jön létre, amely a vadakat az út mellől elriasztja. Mivel a vadreflektor a fényszóró fényét az út melletti terepre veri vissza, a járművezetőt a visszaverődő fény nem vakítja el. Az eszköz tartósan ellenáll a környezeti hatásoknak, a nagy hőingadozásnak és a magas hőmérsékletnek, a napsugárzásnak, egyéb időjárási viszontagságoknak, valamint a sózás maró hatásának is.

A Balatonalmádi Rendőrkapitányság a balesetek megelőzése és az állatok védelme érdekében célul tűzte ki a 710-es főútvonal teljes hosszának prizmákkal történő lefedését.