Az Európai Bizottság hétről hétre közzéteszi azt a listát, amelyen az Unió tagországaiban frissen visszahívott tartós fogyasztási cikkek – köztük az autóipari visszahívások is – szerepelnek. Az egyes visszahívásokban érintett típusokat, a problémás gyártási időszakot, valamint a hiba vázlatos leírását alább találod. Az itt leírtak természetesen csupán vázlatosan ismertetik a problémák jellegét; ha felmerül a gyanú, hogy az autód érintett, mindenképp fordulj a forgalmazóhoz, ilyen esetekben ő a tuti tudás forrása.

Európai visszahívások 2021. 45. hét

Gond lehet a magyar Suzukik motorjával 1

Mercedes-Benz A-osztály / B-osztály
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2019.03.-08.
A nagyfeszültségű akkumulátor házának nem megfelelő korrózióvédelme miatt huzamosabb használat után, kedvezőtlen körülmények között korrodálódhat az akkuház, ami az akkumulátor tömítetlenségéhez vezethet. Az akkumulátorba jutó nedvesség következtében előfordulhat, hogy nem lehet beindítani a járművet, illetve nem zárható ki a tűzveszély.

Gond lehet a magyar Suzukik motorjával 2

Mazda RX-8 / Mazda6
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2005.07.-2010.07.
Az üzemanyag-szivattyú fedele megrepedhet, az üzemanyagtöltő nyílás fedele kilazulhat. Ez a két hiba az üzemanyag kiömlését eredményezheti, ami tűzveszélyt idézhet elő.

Gond lehet a magyar Suzukik motorjával 3

Suzuki Vitara / S-Cross
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: (nincs adat)
A magyarországi gyártású Suzuki gépkocsik károsanyag-kibocsátást szabályozó rendszereinél rendellenességet tapasztaltak, a motorok a határértéknél nagyobb mennyiségű nitrogén-oxidot bocsátanak ki, ami a környezetre és az emberi egészségre egyaránt káros.
A problémával kapcsolatban a következő tájékoztatást kaptuk a Magyar Suzuki Zrt.-től:
“A visszahívással kapcsolatban anyavállalatunk, a Suzuki Motor Corporation illetékes. Jelenleg Japánban vizsgálják és elemzik a jelentésben leírtakat. Amikor az eset teljes körű kivizsgálása lezárul, akkor tudunk részletesebb információval szolgálni.”

Gond lehet a magyar Suzukik motorjával 4

Jeep Grand Cherokee
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: (nincs adat)
Az FCA által gyártott gépkocsik károsanyag-kibocsátást szabályozó rendszereinél rendellenességet tapasztaltak, a motorok a határértéknél nagyobb mennyiségű nitrogén-oxidot bocsátanak ki, ami a környezetre és az emberi egészségre egyaránt káros.

Gond lehet a magyar Suzukik motorjával 5

Mercedes-Benz Actros / Arocs
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2021.06-07.
A fülke stabilizátora és annak rögzítése közötti csavarkötés nem megfelelő előfeszítése miatt a fülke elmozdulhat, illetve a csavarok eltörhetnek. A jelenség következtében megszorulhat a kormányoszlop, ami irányíthatatlanná teheti a gépkocsit.

Gond lehet a magyar Suzukik motorjával 6

Mercedes-Benz EQV / eVito
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2020.02.-2021.03.
Az első MacPherson rugóstagot rögzítő csavarkötés nem megfelelő, a hiba a forgó kerekek blokkolását okozhatja.

Gond lehet a magyar Suzukik motorjával 7

Dodge RAM
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2020.08.-2021.01.
A beszívott levegőt fűtő berendezés reléjének rövidzárlata tüzet okozhat a motortérben, ami az egész járműre átterjedhet.

Gond lehet a magyar Suzukik motorjával 8

Mercedes-Benz C-osztály / E-osztály / GLC / GLE
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2018.09.-2021.03
A szíjfeszítő kar nem megfelelő gyártási tűrése miatt a bordásszíj egyik oldala a szíjfeszítőhöz dörzsölődhet, és idővel elkophat. Ennek hatására leállhat a hűtőfolyadék-szivattyú (vízpumpa), ami a motor túlmelegedését okozva az olajteknő meghibásodását eredményezheti. Ebből olajszivárgás fakadhat, az aszfaltra jutva a kenőanyag balesetveszélyes helyzetet teremthet.