Több ízben beszámoltunk már a világot hónapok óta ostromló chiphiányról, aminek hatásai legutóbb az Audit érintették érzékenyen. Drasztikus lépésre kényszerítette azonban a kialakult helyzet a BMW-t is: annak érdekében, hogy ne akadjon meg a termelés, ezentúl érintőképernyő nélkül gördül le a márka több modellje is a gyártósorról.

A hír néhány nappal ezelőtt robbant a bajor márka rajongóit összefogó, Bimmerfest nevű fórumon, azóta a BMW az Edmunds és az Autoblog érdeklődésére is megerősítette:

érintőképernyő nélkül gyártja tovább a 3-as szériát, a 4-es széria kupéit, kabrióit, illetve vadonatúj Gran Coupé-ját, a Z4-et, valamint az X5, az X6 és az X7 valamennyi változatát.

Funkciók tekintetében nem eredményez változást, azaz az infotainment-rendszer továbbra is működőképes marad, annyi különbséggel, hogy csak a középkonzolon található iDrive-vezérlővel lesz használható. „Ez az intézkedés az egész iparra kiterjedő ellátáshiány eredménye, ami világszerte érinti az autógyártást, korlátozva egyes funkciók vagy opciók elérhetőségét” – indokolta a döntést a BMW.

Elhagyják az érintőképernyőket a BMW-kből 2

A fórumon megjelent bejegyzés szerint a korlátozásban érintett ügyfelek 500 dolláros, azaz nagyjából 150 ezer forintos jóváírást kapnak. Az Autoblog cikke hozzáteszi: az opcionális parkolóasszisztens-csomaggal szerelt modellek szegényebbek lesznek az érintőképernyő mellett az automatikus tolatást segítő rendszerrel is, ami főként szűk parkolóhelyek esetében vagy rossz látási viszonyok között lehet igazán hasznos.

A félvezetők hiányának pótlására már számos megoldáson dolgoznak, de a legtöbb gyártó érezhetően arra vár, hogy minden visszabillenjen a rendes kerékvágásba. Ebben a csónakban evez többek között a Škoda is, mely nemrégiben belengette, akár teljesen leállhat év végéig.