Elkészült az Infineon chipgyártó üzeme az ausztriai Villachban. Az egyik legnagyobb mikroelektronikai beruházás az egész euróövezetben, eléri az 1,6 milliárd eurót, azaz több mint 560 milliárd forint.

Az üzem hároméves előkészítési és kivitelezési fázis után a tervezettnél három hónappal korábban, pénteken kezdte meg a működését. Az első termékek már a héten elkészülnek az üzemben. Az üzem kiépítésének első fázisában főként az autóipari kereslet kielégítésére koncentrál majd, valamint a szerverközpontok, illetve a nap és szélenergiaipari berendezések alkatrészigényére. Az új üzem évi kétmilliárd euróval növeli meg az Infienon forgalmi potenciálját.

“Az üzem megnyitása mérföldkőnek számít az Infineon életében és nagyon jó hír az ügyfeleink számára is. Tekintettel a teljesítményelektronikai chipek iránt világszerte növekvő keresletre, jobbkor nem is jöhetett volna” – jelentette ki Reinhard Ploss, az Infineon Technologies AG. igazgatótanácsának az elnöke.

Jelenleg óriási a kereslet a félvezetőkre, illetve a chipekre. Azok hiánya miatt több autógyár, így a kecskeméti Mercedes-Benz és az esztergomi Suzuki is gyárleállásra kényszerült az elmúlt időszakban. Az el nem készült autók miatt a kereskedésekben a korábbinál jelentősen hosszabb, akár egy évet elérő várokozási idő is lehet az egyes modellekre. A témában korábban átfogó cikket közölt a Vezess:

Termelési kapacitásának európai kiépítésével az Infineon nagy lépést tett előre az európai ipar ellátási biztonságának megerősítése érdekében.