A tisztán elektromos járművekkel szembeni leggyakoribb kifogás, hogy a hiányos töltőinfrastruktúra miatt nem garantálható, hogy bárhol, bármikor fel tudjuk tölteni autónkat. Erre kínál érdekes megoldást a ZipCharge Go, amely voltaképpen egy gigantikus power bank, aminek a kapacitása és töltési teljesítménye elég nagy ahhoz, hogy akár villanyautót is tölthessünk róla.

A most bemutatott ZipCharge Go pontos műszaki paramétereit még nem közölte a gyártó, hiszen a készülék a fejlesztés végső stádiumában jár, piaci forgalomba bő egy év múlva kerül majd.

A lényeg azonban így is izgalmas: a doboz akkumulátort, vezérlő elektronikát, invertert és minden egyéb, a villanyautók szabványos töltéséhez szükséges elemet tartalmaz. Maga a berendezés egyszerűen otthon, 220 V-os csatlakozóról tölthető, majd hordfülei, illetve kerekei segítségével könnyen mozgatható (bár a tömegéről nem nyilatkozott a gyártó).

Bőrönd, amiből villanyautót tölthetsz 2

Amint rácsatlakoztattuk az autót, fél óra alatt mintegy 32 kilométerre elegendő energiát képes átadni annak – a pontos időtartam, illetve a nyerhető hatótávolság a töltőre csatlakoztatott jármű akkumulátorától, illetve hajtásláncának hatásfokától függ.

A fejlesztők arra is ügyeltek, hogy a ZipCharge Go használhatóságát ne korlátozza az időjárás: a készülék pontosan ugyanúgy használható, mint bármely telepített töltőpont.

Bőrönd, amiből villanyautót tölthetsz 3

A doboz egyébként kétirányú töltésre alkalmas, így elvileg arra is képes, hogy a csúcsidőszakon kívül felvett töltést visszatápláljuk a hálózatba, azaz pénzt keressünk vele. A ZipCharge Go szoftvere vezeték nélkül frissíthető, a doboz távdiagnosztizálható. Ha ellopnák, használata földrajzi helyre korlátozható, illetve tartózkodási helye lehívható.

A gyártó várakozásai szerint a ZipCharge Go nem lesz drágább, mint egy telepített otthoni töltődoboz, illetve jóval olcsóbb lesz, mint a manapság rendelhető kétirányú (azaz visszatáplálásra is alkalmas) rendszerek.

Bőrönd, amiből villanyautót tölthetsz 4