A német biztosítókat tömörítő GDV (Gesamtverbands der deutschen Versicherungswirtschaft) szövetség arról számolt be, hogy 2013 óta átlagosan mintegy 44 százalékkal emelkedtek az autóalkatrészek árai. Viszonyításképp, ezen időszakban Németországban 13 százalékos inflációt jegyeztek fel – írta a Hvg.

A közelmúltban a hűtőrács ára emelkedett a legnagyobb ütemben: idén augusztus végén 9 százalékkal kellett többet fizetni egy ilyen elemért, mint egy évvel korábban. Az elmúlt 12 hónapban átlagosan 6 százalékkal emelkedtek az árak.

2013 óta a hátsó lámpák átlagosan mintegy 67 százalékkal drágultak meg, a csomagtérajtók esetében pedig körülbelül 60 százalékos áremelkedésnek lehetünk tanúi.

A GDV szerint sok alkatrész esetében kvázi monopol helyzetben vannak az autógyártók, vagyis az autósok és a szervizek csak a gyártótól származó termékeket vásárolhatják meg, és a piacon nincs igazi szabad verseny. Ezen kívül egyes alapanyagok árának növekedése is az alkatrészárak jelentős emelkedéséhez vezetett.