Megdöbbentően sok halálos baleset történt az idei év első kilenc hónapjában: 39-cel több halálos kimenetelű balesetet és 59-cel több elhunytat tartanak számon, mint a tavalyi év azonos időszakában, és ez alaposan lerontja a statisztikát – derül ki a Közlekedésbiztonság cikkéből.

95-tel nőtt a személyi sérüléssel végződő balesetek száma is: amíg idén január és szeptember között 10 570 esetet regisztráltak, addigi a tavalyi esztendő háromnegyedében 10 475-öt. Ugyanakkor a 2020-as olyan év volt – vélhetően a pandémia miatti korlátozások hatására –, ami a rendőrség kommunkációja szerint amolyan bezzeg évnek tekinthető, hiszen 1956 óta nem történt ilyen kevés baleset az ország útjain.

Nagyot ugrott a halálos balesetek száma a magyar utakon 1

A koronavírus-járványt megelőző utolsó békeévben, 2019-ben 12 304 sérüléssel végződött baleset történt, 1734-gyel több, mint az idén. A helyzet azonban a számok mögé nézve korántsem ennyire megnyugtató.

Idén az év első kilenc hónapjában 333 halálos kimenetelő közúti közlekedési balesetben 385-en vesztették életüket.

Ezzel szemben 2020-ban 294 baleset követelt emberéletet, s azokban összesen 326-an vesztették életüket. Csökkent ugyanakkor a súlyos sérüléses balesetek száma és az azokban megsérülteké is. Míg tavaly kilenc hónap alatt 3181 esetben 3606-an szenvedtek súlyos sérüléseket, idén csak 2957 súlyos kimenetelű közlekedési baleset történt szeptember végéig az utakon, s ezekben a tavalyinál 221-gyel kevesebben, összesen 3385-en sérültek meg.

Nőtt ugyanakkor a könnyű sérülésekkel végződött balesetek és az ezekben megsérültek száma is. Idén 7280 balesetben 10 430-an szenvedtek könnyű sérüléseket, az elmúlt év azonos időszakában a 7000 könnyű sérüléses balesetnek 9862 sebesültje volt.

Bár sok súlyos kimenetelű baleset okozója ittas volt az elsődleges vizsgálatok szerint, országosan jelentősen csökkent az ittasan okozott balesetek száma. Az összes sérüléssel végződő eset 8,4%-ában játszott szerepet az alkohol, míg tavaly minden tizedikben.

Nem változnak az okok

A baleseti okok lényegében ugyanazok, mint már évek óta és az arányuk sem tér el lényegesen a korábbiaktól. A balesetek 31%-át az elsődleges adatok szerint a sebesség helytelen megválasztása okozza, ami magában foglalja az abszolút és a relatív gyorshajtást is.

Nagyot ugrott a halálos balesetek száma a magyar utakon 2

Minden negyedik baleset az elsőbbség meg nem adása miatt történt, az összes eset 17%-a pedig a kanyarodás szabályainak megsértése miatt. A negyedik fő baleseti ok a nem megfelelő követési távolságtartás: az összes baleset 9%-a emiatt történik a rendőrség adatai szerint.

Az összes személyi sérüléssel végződött baleset 4-4%-a történt az előzés szabályainak megsértése miatt, illetve a gyalogosok hibájából.

Személyautósok a lista élén, buszosok a végén

A balesetek kétharmadát (66%) a személygépkocsik vezetői okozták, míg minden tizedikért a szabálytalan kerékpárosokat terheli a felelősség. Az összes baleset 8%-áért okolhatók a teherautósofőrök, 5%-áért a motorosok, 4-4%-áért pedig a segédmotoros-kerékpárosok és a gyalogosok.

A legkevesebb balesetért a buszvezetők okolhatók: száz esetből egyben mutatható ki az ő felelősségük.

Lesz még ellenőrzés idén

A rendőrség szükség szerint reagál a közlekedésbiztonság romlására, idén biztosan lesz még két akció. Októberben a tehergépjárműveket és a buszokat ellenőrzik majd fokozottan egy előre tervezett nemzetközi akció keretében, novemberben pedig az ittasan vagy drog hatása alatt vezetőket szűrik ki.

Az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályát vezető Óberling József ezredes a lapnak nyilatkozva kilátásba helyezte: a megyei fő- és a városi kapitányságok saját hatáskörben is tarthatnak fokozott, illetve célzott ellenőrzéseket, például a biztonsági öv használatára irányulóan, ha indokoltnak tartják.

A cikkben szereplő képek illusztrációk.