A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) Nonprofit Kft. munkatársai januártól augusztusig csaknem 560 ezer közlekedési vizsga, vizsgálat és utánképzés lebonyolításában vettek részt – idézi az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményét a kreszvaltozas.hu.

Idén tavasszal rövidebb időre kellett csak felfüggeszteni a járványhelyzet miatt a vizsgáztatást, ennek is köszönhető, hogy az első nyolc havi adat 13%-kal múlja felül 2020 azonos időszakának mutatóját, pedig – ahogy a napokban a Vezess is megírta – egyetlen év alatt 10%-kal, átlagosan több mint 20 ezer forinttal drágult a jogosítványszerzés Magyarországon.

A KAV 2021-ben a veszélyhelyzeti rendelkezésekhez igazodva március 8-án függesztette fel, majd április 19-én indította újra a járművezetők és közlekedési szakemberek vizsgáit, alkalmassági vizsgálatait és utánképzéseit.

A leállás ideje alatt felhalmozódott ügyhátralék ledolgozása érdekében a társaság új vizsgahelyszíneket nyitott, hivatali időn túli-, vagy hétvégi időpontokat is biztosított ügyfelei számára. A vizsgáztatásban így májusra sikerült visszazökkenni a rendes kerékvágásba. A vizsgázók a leginkább terhelt időszakokban is jellemzően két hétre kaptak időpontot.

Január és augusztus között összesen több mint 331 ezer elméleti és gyakorlati vizsgaeseményen vettek részt a közúti járművezetők. A legtöbb jelentkezőt felvonultató B kategóriában 116-117 ezren kíséreltek meg elméleti és forgalmi vizsgát letenni. 

A szaktanfolyami vizsgák száma meghaladta a 186 ezret. A vasúti területen 2021 első nyolc hónapjában több mint 20 ezer, a hajózásban több mint 12 ezer vizsgaeseményt regisztráltak.

A védelmi intézkedések fokozatos enyhítéséhez igazodva a Vizsgaközpont július elején hatályon kívül helyezte a vizsgák lebonyolítására vonatkozó rendkívüli szabályokat. Megszűnt az elméleti vizsgák létszámkorlátja, így a vizsgatermek teljes kapacitással működhetnek.