Néhány héttel ezelőtt a Vezess is beszámolt arról, hogy a Google hasznos funkcióval bővíti Android Automotive nevű autós infotainment rendszerét, aminek köszönhetően nagyobb biztonságban lehetnek az adataink, ha az autónk esetleg rossz kezekbe kerül. Akkor megpendítettük, hogy ezt tovább lehetne fejleszteni azzal, ha segítene az eltulajdonított jármű felderítésében.

Úgy tűnik, erre a Mercedesnél is gondoltak, mivel a stuttgartiak az IBM-mel együttműködve kifejlesztették a Mercedes me applikációban elérhető „városi járőr” funkciót, ami épp ezt a célt szolgálja. Segítségével tulajdonosa azonnal megoszthatja a jármű helyzetének adatait a hatóságokkal. A funkció azonban nem aktiválódik automatikusan, amikor új Mercedest vásárol az ember.

Külön aktiváltatni kell a szolgáltatást az autóvásárlást követően, amihez meg kell adni az adatainkat. Így, ha ellopják az autónkat, azonosítani kell magunkat az alkalmazás megnyitása után, és máris be tudjuk jelenteni a lopást. A jármű GPS-adatainak megosztására a szervizpartneren keresztül van lehetőség, mely világszerte jogosult kommunikálni a rendőrséggel.

Nem most fedezték fel a spanyolviaszt a Mercedesnél sem, mivel az IBM és Daimler együttműködése már korábban is dolgozott hasonló megoldáson. Szintén a szervizpartnernél érnek össze a szálak a ready.to esetében: a digitális figyelmeztető szolgáltatás abban az esetben riasztja a gépjármű tulajdonosát, ha az autó elhagyja a meghatározott helyzetét.

Megnyugtató lehet a tulajdonosok szempontjából, hogy az applikáción keresztül lehetőség nyílik arra, hogy tájékoztassák őt a nyomozás aktuális állapotáról, így nem szükséges folyamatosan a rendőrséget tárcsázni. Európában tavaly év végén indították el a lopottjármű-segélyszolgálatot, ami már Észak-Amerika és Ázsia egyes tagállamaiban is elérhető.