Idén júliusban Algériában eladták az utolsó liternyi ólmozott benzint, és ezzel egy hosszú, rendkívül káros korszakot tudhat maga mögött az emberiség. A benzinbe kevert ólom-tetraetil 1922 óta javítja a motorok teljesítményét, és pusztítja elképesztő mértékben a környezetet és az emberi egészséget. Az ólmozott benzin alkalmazása az 1970-es évekre általános lett, bár a fejlett országokban már a 80-as évektől korlátozták vagy tiltották használatát. Mire az ENSZ 2002-ben útjára indította globális kampányát az ólomadalék beszüntetésére, ez volt az egyik legsúlyosabb egészségkárosító tényező az egész világon.

Végleg eltűnt ez az üzemanyag 1

1996. szeptember 24-én ennél a berlini benzinkútnál már nem árultak ólmozott benzint (kép: Getty Images)

Az ólmozott benzinből a légkörbe, a talajba, a növényekbe, a vízbe kerülő ólom az emberekben szívbetegséget, stroke-ot és rákot okozhat. Gátolja az agy fejlődését, a kutatások szerint gyermekeknél 5-10 ponttal csökkentheti az intelligencia-hányadost.

A várakozások szerint az ólmozott benzin eltűnésével évente több mint 1,2 millió korai haláleset előzhető meg, és globális szinten 2,45 billió dollárnyi megtakarítást jelent a gazdaságnak.

Magyarországon 1999. április 1. óta nem kapható ólmozott benzin. Ezzel megelőztük az Európai Uniót, amely 2000. január 1-jétől tiltotta a tagországokban az ólmozott benzin használatát.