„Nem kell többet fizetni a jelenlegi díjaknál a négy betűből és három számból álló rendszámokért, amelyeket 2022 júliusától adnak majd ki az újonnan forgalomba helyezett járművekre” – közölte az új formátumhoz igazított díjrendeletre hivatkozva Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, írja az MTI.

A rendszámok ára így már 2009 óta változatlan, és ezzel az alábbi díjszabás marad érvényben, ami a közúti közlekedési igazgatási hatósági eljárások díjairól szóló rendeletben olvasható:

Kiderült, drágábbak lesznek-e az új rendszámok 1

A kép nagy méretben ide kattintva tekinthető meg.

Június elején jelentették be, hogy 2022 júliusától bemutatkoznak az új formátumú rendszámok Magyarországon, amiken az eddig ismert három betű-három szám kombinációt a négy betű-három szám felállás váltja.

Amit az új rendszámokról tudni kell:

  • látható lesz rajtuk az európai zászlót jelképező, kék mezőben 12 ötágú sárga csillag, a fehér H jelzés és Magyarország címere;
  • a latin abécé szerinti két betűvel (két magánhangzóval vagy két mássalhangzóval) fognak kezdődni – a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs kombinációkat leszámítva –, ezután jön a címer, aztán ismét két betű, kötőjel és három szám;
  • a betűjelek helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, míg a számjegyekén 001-től 999-ig terjedő érték szerepelhet;
  • kötelező csere nem lesz, felmenő rendszerben az újonnan értékesített, illetve a külföldről importált autókra kerülnek fel jövő júliustól. 

Az ITM közleménye hozzáteszi, hogy a hosszabb formátum bevezetésével egyidejűleg egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák. Az eddigi „E”, „M”, „P”,  „SP” és  „Z” betűjelűek helyett, szintén felmenő rendszerben, egységesen „I” betűjelűeket adnak ki 2022 júliusától.

A jogszabályi környezet változásával például a mezőgazdasági erőgépek vagy a gyártók, fejlesztők tesztelési célú járművei esetében 2500 forintos illetéket kell fizetni. A költségek szinten tartása érdekében e járműköröknél ugyanennyivel csökkennek az ideiglenes rendszámok és kapcsolódó engedélyek díjai, így összességében az új formátumú rendszámok egyetlen esetben sem növelik a tulajdonosok, üzemeltetők kiadásait.