A Salgótarjáni Járásbíróság 120 000 Ft pénzbüntetésre és 684 100 Ft kártérítés megfizetésére ítélte azt az 54 éves férfit a Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyészének vádemelése nyomán, aki tehergépkocsijával egy sorompó csapórúdjának hajtott – írja a Nógrád Megyei Főügyészség sajtóközleménye alapján a kreszvaltozas.hu.

A férfi 2021. március 9-én a reggeli órákban Bátonyterenyén tehergépkocsival érkezett egy táblákkal is előjelzett, teljes sorompóval biztosított vasúti átjáróhoz.

Rendszeresen közlekedett erre, ismerte az átjárót, a sorompó megközelítése során azonban nem vette észre, hogy a csapórúd már mozgásban volt, ereszkedett, ezért nekiütközött és letörte azt.

A tehergépkocsi az áthaladó személyvonattal nem ütközött, de a csapórúd helyreállításáig a vasúti közlekedés az átjáróban lényegesen alacsonyabb biztonsági szint mellett, teljes sorompó helyett csak jelzőőrös biztosítással zajlott.

A sofőr nem az előírásoknak megfelelően, fokozott óvatossággal és körültekintéssel közelítette meg a vasúti átjárót, illetve nem is állt meg, amikor a csapórúd mozgásban volt. Ezért a Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze a közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt nyújtott be a férfi ellen vádiratot.

A Salgótarjáni Járásbíróság a férfit a váddal egyezően mondta ki bűnösnek, és az ügyészi indítványban írtaknak mindenben helyt adva pénzbüntetésre ítélte, valamint kötelezte a MÁV Zrt.-nek okozott kár megfizetésére is. A bíróság büntetővégzését az ügyészség és a vádlott is tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

A nyitókép illusztráció.