Vádat emeltek egy engedély nélkül másolt autódiagnosztikai szoftverekkel üzletelő férfi ellen, aki áruját az interneten értékesítette. Tevékenységével 19 jogtuljdonosnak okozott 93 millió forint vagyoni hátrányt. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye szerint a férfi ellen szerzői jog különösen nagy vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntette miatt emeltek vádat.

A férfi 2015-től az elfogásáig, 2019 januárjáig folyamatosan több internetes portálon engedély nélkül másolt autódiagnosztikai szoftvereket és eszközöket értékesített (kínai eredetű OBD II csatlakozó eszközök, amelyek lehetővé tették a kommunikációt az autók elektronikája és a szoftvert futtató számítógép között). A megrendelések alapján ezeket többnyire postán küldte el, esetenként fel is telepítette a nem jogtiszta, másolt programokat a vevő számítógépére.

Országszerte mintegy 120 helyszínen, a vádlott lakásán és a vevőknél tartottak házkutatásokat, ezek során a NAV dél-alföldi nyomozói lefoglalták a jogosulatlanul felhasznált programokat tartalmazó számítógépeket és adathordozókat – tehát a hamis szoftverek vásárlói is számolhatnak a következményekkel. A vagyoni hátrány megtérítésére a sértettek polgári jogi igényt jelentettek be, ennek biztosítására a nyomozás során zár alá vették a férfi ingatlanját, személygépkocsiját és a tőle lefoglalt 6 millió forint készpénzt. Az ügyészség a férfira felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte.

Még az egyik legnagyobb kérdezz-felelek portál is hemzseg az olyan témáktól, hogy hogyan lehet kiolvasni, eltüntetni házilag hibakódot autókból, illetve, hogy milyen eszközök szükségesek hozzá. Nos, a helyzet az, hogy a hibakód kiolvasása nagyon nem ajánlott házilag, mert egyrészt nem biztos, hogy sikerül megszüntetni a problémát, másfelől pedig akár jelentősebb kárt is tehetünk az autóban.

 

A házilag kendácsolt eszközök és az innen-onnan szerzett bluetooth-os eszközök ráadásul nem biztos, hogy rá tudnak világítani a hibás alkatrészre, hiszen csak arról fognak tanúskodni, amiről jelet küldenek a szenzorok. Ergo a hibaüzenet nem feltétlenül lesz köszönőviszonyban a tényleges problémával. Ezért kell ehhez megfelelő szaktudás, tapasztalat és egy korszerű diagnosztikai eszköz.