Fordulhat a helyzet a károsanyag-kibocsátások terén a jövőben. Ahhoz, hogy érezhetően élhetőbb környezetünk legyen, kicsit több kéne ahhoz, minthogy csökkentjük az autók károsanyag-kibocsátását. Ezt vallják a brit Heatherwicknél is, akik egy olyan autó terveit mutatták be, ami menet közben tisztítja a levegőt, vagyis negatív károsanyag-kibocsátása van.

Hol máshol promózhatták volna, mint az idei Goodwoodi Sebességfesztiválon, ahol minden a benzingőzről, a gumiégetésről és az autós hedonizmus legmagasabb fokáról szól. Mindenesetre ezzel kitűntek a tömegből, mert az Airo Concept olyan dolgot ígér, amit eddig még senki más.

Ez az autó tisztítaná a levegőt menet közben 1
Ez az autó tisztítaná a levegőt menet közben 2

Ez az autó tisztítaná a levegőt menet közben

Ez az autó tisztítaná a levegőt menet közben 7
Ez az autó tisztítaná a levegőt menet közben 8
Ez az autó tisztítaná a levegőt menet közben 9
Ez az autó tisztítaná a levegőt menet közben 10
Fotó megosztása:

Ennek a villanyautónak a felépítése egészen mást céloz, nem a radar alatt akar átrepülni nulla emisszióval, akkumulátorcsomagja alá a padlólemezre HEPA légszűrőrendszert terveztek, ami az autó aerodinamikai elemein átáramló levegőben képes megkötni a káros részecskéket, melyeket a körülötte közlekedő autók szórtak el.

A vállalat a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy az Airo Concept egy év alatt egy teniszlabdányi szennyeződést képes megkötni a levegőből, vagyis a szűrő nem fog naponta megtelni. Arról, hogy az ürítést miként tervezik kivitelezni, még nem árultak el semmit, de vélhetően nem házilagos tisztításról van szó.

Ez az autó tisztítaná a levegőt menet közben 11

Hasonló koncepcióban működik egyébként a hidrogén üzemanyagcellás autók légbeszívó rendszere is. Ahhoz, hogy az oxigén átjuthasson a szűk csatornákon, a lehető legtisztábbnak kell lennie, így mire áthalad a rendszeren, tisztábban távozik belőle, mint ahogy bekerült. Szép, de sajnos az a mennyiség elenyésző, az Airo Concept legalább kézzel fogható méretben mutatná meg, mennyit melózott a tisztább levegőért.

Mindezek mellett a koncepció természetesen nem hagyományos, hanem önvezető autó lenne. Ennek megfelelően az utastér inkább egy szoba, mintsem autóbelső. Első ülései szembefordíthatóak a hátsókkal, az egyik végében pedig óriási kivetítő is lehetne, amitől az utazás egyben moziélményt is adna.

Ez az autó tisztítaná a levegőt menet közben 12