A Használtautó.hu számaiból egyértelműen kiderült, hogy az autópiacon erős élénkülés volt tapasztalható az első félév során. Nem csak az új járműveknél tapasztalható a keresletnövekedés, a használt autók terén a 2019-es, járvány előtti adatokhoz képest is történt emelkedés.

A használt autóknál jelentősebb áremelkedés tapasztalható, főleg a következő okok miatt: az új autók árnövekedése és hosszabb szállítási ideje (részben a chiphiány miatt), a forint árfolyama, a drágább import és a növekvő kereslet.

Brutálisan megdrágultak a hazai használt autók 1

Az év elején 25, az első negyedévben 32 százalékos áremelkedést lehetett látni a tavalyi év ugyanazon időszakához képest, a második negyedévre pedig 49,9 százalékkal emelkedtek az árak a tavalyi évhez képest – ez 3,8 millió forintos átlagárat jelent a hirdetésekben.

Befolyásolja ugyanakkor az átlagos drágulást az is, hogy egyre több szinte teljesen új, akár szalonautót hirdetnek meg, ami természetesen feljebb húzza az árakat. Több jármű ráadásul fel sem kerül a hirdetési oldalra, mivel az olcsóbb kategória iránt fokozottabb a kereslet, és más platformokon szinte azonnal gazdára találnak az autók.