A helyszíni szemle adatai, valamint a nyomozás megállapításai szerint egy ukrán állampolgár autózott az 54-es számú főúton egy Opellel 2020 októberében. A sofőr több jármű előzésébe kezdett, azonban nem győződött meg arról, hogy a szembejövő forgalmi sáv szabad-e, így későn vette észre a szemből érkező autót. Ekkor megpróbált visszatérni a saját forgalmi sávjába, ám megcsúszott, és a kocsi nekiütközött a szabályosan haladó autósnak.

A baleset következtében a Toyota Yaris sofőrje súlyosan sérült, míg utasa, egy 66 éves nő a helyszínen életét vesztette. A vétkes autóvezetőnek eltört az állcsontja.

A szemle során kiderült, hogy az ukrán állampolgár a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott, így őt vér-vizelet mintavételre előállították, majd őrizetbe vették. Az igazságügyi szakértői vélemény igazolta az ittasság tényét, ezért a jelenleg is letartóztatásban lévő gyanúsítottat az egyenruhások halált okozó, ittas állapotban elkövetett közúti járművezetés bűntettének gyanúja miatt kihallgatták.

A rendőrök azt is megállapították, hogy az Opelre egy másik jármű hatósági jelzését tették rá, így a 31 éves külföldi férfit egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettével is gyanúsítják.

Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, mely a szeszes ital fogyasztásának teljes tilalmát jelenti járművezetés közben vagy előtt. Soha ne ülj ittasan autóba, valamint olyan járműbe sem, melyet láthatóan ittas személy vezet.