Júliusban már az egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok is kérhetnek állami támogatást tisztán elektromos gépjárművek beszerzéséhez – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az állam egymilliárd forintot különített el erre a célra.

A pályázók a gépjármű értékének legfeljebb felét kaphatják meg támogatásként. Az elektromos személyautók és tehergépkocsik vételárának felső korlátja a gépjármű típusától függően 15 vagy 17 millió forint, az elektromos robogóké pedig 1,1 millió forint. A pontos szövegezést ,ég nem ismerve ebből az követezik, hogy akár 8,5 millió forint is lehet a támogatás.

Az új lehetőséggel más cégek és az egyéni vállalkozók mellett a közösségi autómegosztással foglalkozó gazdasági társaságok is élhetnek.

A pályázatokat július 12-én reggel 8 óra 1 perctől a keret kimerüléséig lehet benyújtani. Az összegeket látva a pályázat nagyjából 1100 jármű támogatását teszi lehetővé, ami az idei autóeladásokat tekintve nagyjából egy százaléknak felel meg.

Legutóbb májusban adott a közös vagyonunkból pénzt az állam villanyautó vásárláshoz, az a keret csak magánvásárlóknak szólt és két nap alatt elfogyott:

A taxisok külön keretre pályázhattak, de ők is csak a vételár 45 százalékát kaphatták meg, vagyis a mostani lesz a legbőkezűbb támogatás.