Óriási elektromosautó-támogatást ad az állam – írtuk pénteken, amikor megjelentek a taxisoknak szóló pályázat feltételei.

Várható volt, hogy hamarosan az új általános programot is meghirdetik, hétfőn meg is jelent a pályázat. Táblázatban a lényeg:

Itt az állami ingyenpénz villanyautóra, de van egy fontos, új feltétel 2

Ezek alapján tehát 1-12 millió forintos vételár esetén a felvehető legnagyobb támogatás 2,5 millió forint lehet, de legfeljebb a vételár fele. Ez legfeljebb ötszemélyes villanyautókra vonatkozik, mert idéntől van már hét- vagy többszemélyes kategória is, itt pedig 14 millió forintig is elszaladhat a vételár, ha valaki 2,5 millió forintra szeretne pályázni.

12-15, illetve 14-17 millió forintos vételár esetén maximum másfél millió forintos, de legfeljebb a vételár 12,5, illetve 11 százalékát kitevő támogatás igényelhető. Ez jóval magasabb összeg a korábbi pályázat 500 ezer forintos maximumánál.

A hét- vagy többszemélyes kategória támogatási összege kombinálható a három- vagy többgyermekes családok autóvásárlási támogatásával, vagyis egy 12 millió forintos hétszemélyes villanyautóra akár ötmillió forint támogatás is szerezhető.

Az idei pályázatnak van egy fontos új eleme, mégpedig az, hogy nem lehet csak úgy, látatlanban pályázni, konkrét megrendelésnek is kapcsolódnia kell a pályázati anyaghoz. “A gépjármű megrendelése feltétele a pályázat benyújtásának, mely nem lehet korábbi, mint jelen pályázati kiírás megjelenésének napja” – áll a szövegben. Van némi kockázat is, mert a szöveg alapján a megrendelés és a pályázat befogadása nem jelenti a támogatás automatikus odaítélését.

Az előző programban nagyon sokan pályáztak úgy, hogy nem is volt konkrét elképzelésük arról, mit akarnak venni. Benyújtották a pályázatot az állami pénzre, és csak később döntöttek arról, hogy mit és mikor akarnak vásárolni. A pályázat teljes szövege itt olvasható.

A keret hárommilliárd forint, ezt három egyenlő részre osztva bontják szét. Az első egymillárdra június 14-én reggel 8.01-től július 2-ig lehet pályázni, a második szakasz augusztus 9-27-ig tart. Az utolsó szakasz október 11-én kezdődik, ebben az előző körökből esetleg megmaradt összegeket is kiosztják. Magánszemélyek egy autót vehetnek állami támogatással, civil szervezetek, egyesületek és felsőoktatási intézmények öt autóra kérhetnek támogatást.

Cégek és vállalkozások ezúttal nem pályázhatnak. Az új autók mellett maximum 12 hónapos, maximum 6000 kilométert futott tesztautókra is igénybe vehető a támogatás. A korábbi szabályok szerint 6 hónapos és maximum 6000 kilométert futott autó minősült új autónak, de a 6 hónapos határt az új pályázat megduplázta.