Elismerte a Mercedes-Benz amerikai kirendeltsége, hogy mintegy ezer vásárló meglehetősen érzékeny adatai váltak hozzáférhetővé egy felhő alapú tárhelyen – írja a Carscoops. Sok konkrétummal nem szolgált az eset kapcsán a márka, mindenesetre azt megerősítette, hogy a problémára egy kiberbiztonsági szakértő hívta fel a figyelmüket.

A vásárlók és potenciális érdeklődők adatai 2014. január 1. és 2017. június 19. között kerültek fel a Mercedes és kereskedéseinek weboldalaira. Jó hír, hogy jelen állás szerint nincs bizonyíték arra, hogy a kiszivárgott adatokkal akár egyetlen alkalommal is visszaéltek volna, de a Mercedes rendszereit sem veszélyeztették.

Ennek ellenére a Mercedes-Benz – érthető módon – aggasztónak tartja a történteket, hiszen kisebb számban vezetői engedélyekkel, társadalombiztosítással, hitelkártyával kapcsolatos információk, valamint születési dátumok is kiszivárogtak, de ezek személyazonosság-lopásra, illetve hitelkártyával való visszaélésre történő felhasználásához komoly számítástechnikai háttérre lett volna szükség.

Mezei internetes kereséssel ugyanis nem voltak hozzáférhetőek ezek az adatok, csak speciális szoftverprogrammal, eszközzel lehetett elérni azokat.

Megnyugtatásképpen a Mercedes azt is közölte, hogy a problémát már elhárították, és ígérik, hogy a jövőben nem fog előfordulni a mostanihoz hasonló eset.

Azonban, ha nem csak a fentebb felsorolt, érzékenynek minősülő információkat vesszük figyelembe, összesen 1,6 millió adat került nyilvánosságra. Ezek többsége nevek, címek, e-mailek és telefonszámok, de néhány, vásárolt járművekkel kapcsolatos információ sem volt biztonságban.

A Mercedes-Benz már megkezdte azok kiértesítését, akiknek az adatai, rosszabb esetben kifejezetten bizalmas információ kiszivárogtak. Utóbbiaknak egy ingyenes, 24 hónapos előfizetést ajánlott fel a márka egy hitelfigyelő szolgáltatásra.

(A nyitókép illusztráció.)