A veszélyhelyzet idején az okmányokra, továbbá az ügyintézésre vonatkozó egyes szabályok megállapításáról szóló kormányrendelet alapján a veszélyhelyzet ideje alatt a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek. Ebbe beletartozik a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi ideje – írta a D.A.S.

A jogszabályra tekintettel a lejárt forgalmikat a hagyományos módon érvényes okiratokkal egyenértékűnek kell tekinteni Magyarországon belül, így

a biztosító nem tagadhatja meg a kifizetést.

A jármű műszaki állapota azonban független az okmányoktól, vagyis a közlekedésre alkalmatlan, vagy a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyeztető járművel közlekedni nem megengedett. Ezért teljesen függetlenül attól, hogy van-e érvényes forgalmi engedélye a járműnek,

a biztosító érvényesítheti az általa kifizetett összeget az üzembentartóval szemben, ha a balesetet a gépjármű súlyosan elhanyagolt műszaki állapota okozta. Ez tehát nem az okmányoktól függ, hanem a jármű tényleges műszaki állapotától.

Aki szeretné elkerülni a veszélyhelyzetet követően várhatóan megnövekedő forgalmat, természetesen megteheti, hogy már most levizsgáztatja az autóját. Jogilag azonban ennek elmaradása esetén az okmány érvényes, a biztosító helytállási kötelezettsége pedig fennáll.