Huszonnyolc év után két eltérő irányban folytatódik a Kia Sportage története: eddig világszerte azonos típusként futott, ám most, az ötödik generációval Európa külön utakra lép. Hogy milyenre, majd szeptemberben kiderül, egyelőre lássuk, milyen lesz a világ többi részén kapható új Kia Sportage.

Kettéválik az új Kia Sportage 1

Kia Sportage X-Line

Az EV6 által ihletett formajegyek a legutóbbi Sportage határozott, dinamikus vonalaival keverednek. Nem véletlen a markáns eltávolodás az eddigi, lényegre törő stílustól. A közelmúltban megújította arculatát a márka, így várhatóan mostantól ezt a négy belső stúdió (a cég németországi, észak-amerikai, koreai és kínai dizájnerei) együttműködésével megalkotott modern, egyelőre szokatlan formai irányt fogja követni a Kia többi terméke is.

Kettéválik az új Kia Sportage 2

Az egyszerű lemezfelületek ellenpontja a komplex, vonalakkal és formákkal tagolt orrkialakítás. A Sportage most először kínál kontrasztos, fekete tetőt. Az ablakkeret a B-oszlopba ültetett betétben ér véget; ezek kiviteltől függően feketék vagy krómozottak lehetnek.

Az előbbi lehet annak a speciális kivitelű Sportage X-Line variánsnak a sajátja, amely egyedi, előreugró lökhárítókkal, markáns küszöbbetéttel, nagyméretű tetősínekkel különbözteti meg magát az elegánsabb alapverziótól.

Kettéválik az új Kia Sportage 3

Hátul különösen erőteljes az EV6 hatása, a lámpatestek széthúzott kontúrjai a lökhárítóban ismétlődnek – bízunk benne, hogy szakít buta szokásával, és nem a karosszéria legaljára helyezi az irányjelzőket a Kia.

A belső térben széles, ívelt üvegpanel alá rejtett, dupla kijelző, zárójelként kialakított légbeömlők, digitális sebességváltó vezérlőfelület, valamint különálló klímaszabályozó kapcsolók teremtenek modern hangulatot. Az emelt szárnyként megformált padlókonzol eredeti ötlet, a fényes fekete kidolgozás nem tűnik túlságosan praktikusnak a kifejezetten nyomkodásra, tapogatásra tervezett felület esetén.

Kettéválik az új Kia Sportage 4

A Sportage X-Line modelleken zöld vagy fekete steppelt kárpitozást, fém- és fahatású betéteket találunk.

Műszaki részletek egyelőre nem állnak rendelkezésre a típusról; a világpremierre egy még nem meghatározott időpontban kerül sor.

Kettéválik az új Kia Sportage 5