Az Európai Unió 27 tagállamában 1 062 446 személygépjárművet helyeztek forgalomba márciusban, 87,3%-kal többet mint egy évvel korábban – derült ki az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) pénteken nyilvánosságra hozott jelentéséből, írja az MTI.

Az emelkedés a rendkívül alacsony bázisadatra vezethető vissza, ugyanis tavaly márciusban 55,1%-kal kevesebb, mindössze 567 ezer új jármű került ki az utakra. A járvány terjedését fékező intézkedések keretében március második felében a legtöbb autókereskedő szalon bezárt az EU-ban. A következő hónapban, áprilisban, amely a gazdaság teljesítményét tekintve a járvány legsúlyosabb hónapjának bizonyult, 76,3%-kal csökkent a forgalomba helyezett új autók száma. Az elmúlt egy év alatt csak szeptemberben mértek emelkedést, akkor is mindössze 3,1%-ot.

Járvány ide vagy oda, kilőtt az EU-s újautó-piac 1

Így alakultak az újautó-eladások 2021 márciusában az Európai Unió tagállamaiban az előző év azonos időszakához képest. (Forrás: ACEA / MTVA Sajtóarchívum / MTI)

Az Európában tavaly elsőként karanténba kerülő Olaszországban nőtt a legnagyobb mértékben, 497%-kal az újautó-eladások száma idén márciusban, de a négy legnagyobb piac közül három számjegyű emelkedést mutattak ki Franciaországban (191,7%) és Spanyolországban (128%) is. A német piacon jóval szerényebb, de így is jelentős, 35,9%-os volt a növekedési ütem.

Az első negyedévben 2,6 millió új autót helyeztek forgalomba az Európai Unióban, ami 3,2%-kal több az egy évvel korábbihoz képest. A márciusi erős eredményeknek köszönhetően Olaszország 28,7, míg Franciaország 21,1%-os növekedéssel lépett a pozitív tartományba, ezzel szemben Spanyolország 14,9, Németország pedig 6,4 százalékos mínuszban volt még mindig.

Magyarországon a márciusban átadott új autók száma éves összevetésben 8,3%-kal, 12 434-re nőtt. Az első negyedévben 32 194 új autót helyeztek forgalomba, ami viszont még mindig 1,5%-os csökkenést jelent 2020 azonos időszakához képest.

Az Európai Uniót, Nagy-Britanniát, valamint Svájcot, Norvégiát és Izlandot együttvéve márciusban 62,7%-kal, az első negyedévben pedig 0,9%-kal nőtt a forgalomba helyezett új személyautók száma.

Ebben az országcsoportban a gyártók közül a piacvezető Volkswagen-csoport márciusban 45,9%-os növekedést, de az első negyedévben még 3,8%-os csökkenést ért el. A luxusautógyártók közül a BMW 42,6 %-os, a rivális Daimler pedig 10,7%-os növekedést tudott elkönyvelni márciusban.