Péntektől négy napon át ismét birtokba vehetik a gyalogosok és a kerékpárosok a pesti rakpartot a Margit híd és a Közraktár utca között. A rakpart pénteken reggel 6 órától húsvét hétfőn este 7 óráig lesz lezárva az autós forgalom elől – tudatta csütörtökön az MTI-vel a Főpolgármesteri Hivatal.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) kollégái a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal és a Budapest Közúttal közösen zárják le a rakpartot az autósok elől. A FÖRI munkatársai – a járványhelyzetre tekintettel – folyamatosan figyelmeztetik az arra közlekedőket a járványügyi szabályok, így a maszkviselés és a védőtávolság betartására is.

Döntését azzal magyarázza a főváros, hogy ha nem nyitja meg a rakpartot, teret biztosítva a szabadidős tevékenységekhez, akkor Budapest más zöld területein gyűlnek össze túl sokan, mint múlt hétvégén például a Margitszigeten vagy a Városligetben. Várhatóan megint sokan mennek ki a szabadba, így a rakpartra is, így a Budapesti Közlekedési Központ táblákat helyzet ki, hogy felhívják a figyelmet a járványügyi szabályok betartására.

A közlemény ugyanakkor megjegyzi: Budapesten csaknem 860 hektár természetvédelmi terület és számos kevésbé használt zöldfelület van, ahol a tömeget elkerülve is lehet sétálni vagy sportolni.