Még 2018 augusztusában büntetőfékezett egy menetrend szerinti busz előtt egy 37 éves férfi a IV. kerületi Megyeri úton a Fóti út irányába, aki ellen most emeltek vádat – olvasható a Fővárosi Ügyészség közleményében.

A vádirat szerint a busz vezetője a Megyeri temető megállóból kihajtva rögtön a belső sávba sorolt, miután úgy ítélte meg, ezzel más járművet a közlekedésében nem akadályoz. A busz mögött azonban a megengedettnél magasabb, 50 helyett 90 km/órás sebességgel jött a vádlott, akinek emiatt fékeznie kellett, sebességét 65 km/órára csökkentette.

Büntetőfékezett a busz előtt, vádat emeltek ellene 1

Meglátása szerint a busz vezetője közlekedett, illetve sorolt be elé szabálytalanul, ezért fény- és hangjelzéssel hívta fel erre a sofőr figyelmét.

Ezután mintegy 75 km/órás sebességre felgyorsítva előzte meg az autóbuszt, majd a megfelelő távolságot nem tartva, visszasorolt az autóbusz elé, és az autót szándékosan és indokolatlanul, erőteljesen lefékezte, ezzel a busz utasainak testi épségét közvetlen veszélynek tette ki.

Próbált vészfékezni a busz sofőrje, azonban a balesetet elkerülni már nem tudta, így a busz elejével a vádlott BMW-jének hátuljába csúszott. Az ütközés következtében az autóbusz több utasa az ülésből előreesett, a buszon állók közül többen elestek. Volt, aki mellkaszúzódást, vérző hámsérüléseket, más utas pedig testszerte zúzódásos sérüléseket szenvedett.

Büntetőfékezett a busz előtt, vádat emeltek ellene 2

A szándékos veszélyhelyzet okozás miatt történt ütközés következtében az autóbuszban több mint 300 ezer forintos, míg a gépkocsiban mintegy 1,5 millió forintos anyagi kár keletkezett.

A vádlottal szemben a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség közúti veszélyeztetés, valamint nagyobb, illetve kisebb kárt okozó rongálás miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra. Az ügyészség a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására, és közügyektől, illetve járművezetéstől eltiltásra tett indítványt a vádiratban.