Jócskán emelkedett a casco éves átlagára Magyarországon – írta a Netrisk biztosításközvetítő. A 106 100 forintos átlagár tíz százalékkal haladja meg az előző év 96 400 forintos átlagát. A portál statisztikái szerint miközben 2020-ban az új casco-szerződéseket átlagosan közel 120 ezer forintos éves díjra (10 ezer Ft/hó) kötötték, addig a már meglévő szerződések évfordulós váltásakor átlagosan 96 ezer forintért (8 ezer Ft/hó) találtak új biztosítót az ügyfelek.

Százezer forint fölé ugrott a casco átlagára itthon 1

 

Ennek az egyik oka az, hogy az évfordulós váltás során érintett ügyfelek általában több kármentes évvel rendelkeznek, ami nagyobb kedvezményre jogosítja őket. Másrészt az évfordulós váltók eleve céltudatosabban igyekeznek a legkedvezőbb díjú termékek közül választani.

Önrész tekintetében továbbra is a nagyobb védelmet nyújtó módozatokat választják az ügyfelek: a szerződők 43 százaléka választotta a legkedvezőbb, 10 százalék, de minimum 50 ezer forintos önrészt. További 37 százalék a 10 százalék / 100 ezer forintos konstrukció mellett döntött. Ezek ugyan néhány ezer forinttal nagyobb díjvonzattal járhatnak, mint a 20 százalékos verziók, ám baj esetén az ügyfélre csak feleakkora anyagi terhet rónak.

Százezer forint fölé ugrott a casco átlagára itthon 2
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2020 negyedik negyedévében 1 006 609 casco-szerződést kezeltek a biztosítók közel 110 milliárd forint értékben. Ugyanebben az időszakban az élő kgfb-szerződések száma 5 816 825 volt. Ez azt jelenti, hogy a forgalomban lévő gépjárműveknek mindössze 17,3 százaléka rendelkezett az év végén casco-védelemmel.