Ahogyan azt a Vezess is hírül adta, az idei évtől az önkormányzatok helyett már a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) kell befizetni a gépjárműadót, amit két részletben, április 15-ig (2022-től március 15-ig), illetve szeptember 15-ig kell rendezni.

Több olvasói visszajelzés alapján azonban a Telex más érdekes változásra is figyelmes lett:

a gépjárműadó éves összegét ezer forintra kerekítve kell megfizetni, így az első és a második félévi összeg is az ezer forintra kerekített összeg fele

– áll a gépjárműadó-csekkhez mellékelt határozatban.

A portál egyik olvasójának esetében ez azt jelenti, hogy 9660 helyett 10 000 forintot kell fizetnie, így 4830 forintos csekkek helyett 5000 forintosokat kapott. Ez „csak” 3,5%-os emelést jelent, de van, akitől 5600 helyett 6000 forintot szednek be gépjárműadóra az ezer forintra való kerekítés miatt, ami 7%-kal dobja meg az összeget.

Rejtélyes emelés a gépjárműadónál? Ez az oka 2

Így kell befizetni a gépjárműadót a NAV-nak

  • A gépjárműadót a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell befizetni.
  • A közlemény rovatban először az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell feltüntetni, majd a jármű rendszámát.
  • Abban az esetben, ha valaki elveszíti a csekket, a NAV ügyfélszolgálatán kérhet újat.

Ennél drasztikusabb példát is talált a Telex Hadházy Ákos országgyűlési képviselő Facebook-oldalán: itt a gépjárműtulajdonosnak 10 500 helyett 11 000 forintot kell befizetnie gépjárműadóként.

Egy könyvelő olvasó ráadásul más aggályt is talált az eljárásnál: a NAV-nak a kézbesítéssel is meggyűlt a problémája, vagyis a csekket ugyan a gépjárműadóra kötelezett magánszemély nevére állították ki, viszont címként a könyvelőirodát tüntették fel, holott az nem a magánszemély tartózkodási hely, sőt még a város sem stimmel.

A Szabad Pécs próbált utánajárni a gépjárműadók körül kialakult anomáliának, de inkább kevesebb, mintsem több sikerrel, a NAV ugyanis nem reagált a lap megkeresésére. Viszont felbukkantak olyan ügyfelek, akiknél lefelé kerekített az adóhivatal, de az továbbra is homályos, mitől függ, hogy mely esetekben kerekítenek felfelé, illetve lefelé.

Frissítés (10:48)

Facebook-bejegyzésünkben több olvasónk is felhívta rá a figyelmet, hogy a NAV oldalán megjelent egy gépjárműadó-kisokos 2021.02.27-i keltezéssel, melyből kiderül:

A kerekítés általános matematikai szabályok alapján történik, így 499 forintig lefelé, 500 forinttól felfelé kell kerekíteni. Tehát nem csak felfelé, hanem lefelé kerekített összegek is előfordulnak. Erről a kiküldött határozatok indokolásában található részletes tájékoztatás.

(Nyitóképünk, illetve a cikkben szereplő képek illusztrációk.)