A magyarországi telek az elmúlt években már nem bővelkednek hóesésben, ám Észak-Amerika számos pontján elő kell venni ilyenkor a különféle hójáró eszközöket. Manapság egyre több terepjáró megugorja ezt a feladatot, ám régen ez nem mindig volt így.

Ezért születhetett meg az 1920-as években egy Ford-kereskedő fejében, hogy téliesíteni kellene a T-modelleket. Emberünk kitalálta hát, hogy olyan kiteket készít a világ első sorozatgyártásban készülő autójához, melyekkel hamar hómobillá lehet őket alakítani.

Százévesen is működik a hójáróvá alakított T-modell 1

A képre kattintva galéria nyílik

A találmányt már 1913-ban szabadalmaztatták, az első téliesítő csomagokat azonban csak 1922 leghidegebb hónapjaiban kezdték el árulni: a 750 dolláros vételárért cserébe – ez az összeg ma nagyjából 3,3 millió forintnak felel meg – még az átalakítást is elvégezték. A gyártási jogok később máshoz kerültek, és összesen közel 3400 darab sí- és lánctalpas, extra hátsó tengellyel megtoldott T-modellel lett gazdagabb a világ.

A ritkaságszámba menő autóból egy mégis fennmaradt, állapota alapján pedig múzeumba is kerülhetne: a Legendary Motor Company tulajdonában lévő 1926-ban gyártott példány 2014-ben teljes felújításon esett át, és a mai napig vígan tötyög a havas domboldalakon. Ha valakinek kedve szottyanna az autót vezetni, meg is teheti: előtte azonban ki kell fizetni érte az 59,9 ezer dolláros (17,7 millió forintos) vételárat.