Fontos határidő jár le órákon belül, mivel már csak a mai nap folyamán, azaz január 31-én érvényesek a 2020-ra vásárolt éves autópálya-matricák. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. a hét elején még arról tájékoztatott, sokan hagyták az utolsó pillanatra a 2021-es jogosultságok vételét: akkori adatok szerint csaknem 1,7 millió tavalyi matrica helyett nem vettek ideit, holott a közlekedők tavaly több mint 2,6 millió éves matrciát vásároltak.

A NÚSZ szerint nemcsak az érvényesség, hanem a különböző kedvezmények miatt is érdemes figyelni a határidőre, hiszen például a nagycsaládosoknak a kedvezményes matricavásárláshoz szükséges bejelentésüket minden évben meg kell újítaniuk. Ajánlott az autópálya-matricákat a cég honlapján keresztül beszerezni, így ugyanis kényelmi díj nélkül lehet vásárolni, továbbá a bizonylatot, értesítést sem kell megőrizni.

Aki hétfőtől érvényes matrica nélkül veszi igénybe a fizetős útszakaszokat, súlyos pótdíjakra számíthat: D1-es és D2-es kategória esetén (előbbibe tartoznak például a személyautók) 15 460 Ft-ot, az autóbuszokat tömörítő B2-es matrica vásárlásának elmulasztása esetén pedig 69 540 Ft-ot kell fizetni. 60 napon túli kiegyenlítés esetén az összegek 61 820, illetve 278 140 Ft-ra emelkednek.