A teljes szövetségi autóflottát emissziómentes járművekre cserélné Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok frissen beiktatott elnöke. Ez 650 ezer autót jelent, ami nyilván nem megy az egyik napról a másikra, és nem is lesz olcsó: a Reuters hírügynökség jelentésében több mint 20 milliárd dolláros (kb. 5,9 billió Ft) költséget említenek.

Az USA-ban tavaly 328 ezer hálózatról tölthető (plug-in hibrid + akkumulátoros elektromos) autót adtak el; Biden ötlete tehát akkor is nagyságrendekkel növelné az autóipar EV-termelését, ha a megvalósítás nyilvánvalóan éveket venne igénybe.

Amellett, hogy az e-autókra való átállás markáns üzenet a világnak arról, hogy Biden nem kívánja Trump klímakatasztrófát tagadó politikáját folytatni, a váltás hatalmas lendületet adhat az amerikai autóiparnak, és ezzel az egész gazdaságnak. Nem csak iszonyatos mennyiségű pénz áramlik ugyanis így a gazdaságba, hanem a számítások szerint mintegy egymillió új munkahelyet is teremthet a gigantikus közbeszerzési kezdeményezés.

Az új vezetés emellett a belföldi gyártás fogalmát is szigorítaná: jelenleg ugyanis minden olyan automobilt amerikai gyártmánynak tekintenek, amelynek alkatrészei legalább 50%-ban az USA-ban készülnek. Biden szerint ez kevés: egyrészt magasabbra emelné a százalékos limitet, másrészt megvizsgálná, hogy ezen alkatrészek értéke milyen mértékben járul hozzá az USA gazdaságához – például munkahelyek teremtésével vagy fenntartásával.