Kína kivételével a világ összes piacára a mexikói San José Chiapa üzemben készül az Audi Q5 középkategóriás szabadidőjármű. Ezt a 2018-ban átadott gyárat 2025-re teljesen szénsemlegessé fogja tenni az Audi, és hogy ezt megvalósíthassa, a gyártásból származó víz 100 százalékának megtisztítására alkalmas telepet épített az Audi. Átadásakor ez volt az első ilyen létesítmény az Audi nemzetközi gyártóhálózatában.

Évente százmillió liter vizet tisztít meg az Audi 1

A víztisztító rendszer része

Az autógyártás hagyományosan rengeteg vizet használ, a fényezéstől a korrózióvédelmen át a tömítettségi tesztekig. Ezt az ipari szennyvizet az évente több mint 150 ezer Q5-öst gyártó mexikói üzem egyéb szürke- és fekete vizével (konyhai szennyvíz, WC öblítővíz) együtt biológiai kezelésnek vetik alá, valamint átvezetik a két éve megépített fordított ozmózis telepen, amely a névadó folyamat során minden szennyeződéstől és nem kívánatos ásványi anyagtól megszabadítja az előzetesen ultra finom szűrőrendszeren átvezetett vizet. A visszamaradt salakanyagot párologtató medencékben sűrítik be, és a normál hulladékkezelési előírások szerint bánnak vele.

Az üzem évente több mint 100 millió liter (100 ezer köbméter) szennyvizet tesz újra felhasználhatóvá. Ez megfelel annak a vízmennyiségnek, amely Budapestnél 42,5 másodperc alatt folyik le a Dunán.

Évente százmillió liter vizet tisztít meg az Audi 2

A világ egyik legtisztább festőüzeme működik Mexikóban

Nem ez az Audi Mexico egyetlen környezetbarát intézkedése: 100 hektáron több mint 100 ezer facsemetét ültettek a gyárnak otthont adó régióban, illetve 2020 óta az üzem elektromosenergia-szükségletének 100 százaléka megújuló forrásból származik.