Nehezen értelmezhető közleményben tájékoztatta a lakosságot a március 31-én életbe lépő várakozási díjak változásáról a XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt. A levél egy hibás matematikai feladvánnyal mutatta be a háztartásonkénti második autó parkolási engedélyének feltételeit – írta az Index. A rossz képlet alapján 3500 százalékkal emelkedik a második autó matricájának költsége, de egy kommunikációs baki miatt rossz az X+Y=Z eredménye.

A lap kinyomozta, hogy mennyivel drágul a XIII. kerületben a háztatásonkénti második autó parkolási engedélye: a legdrágább parkolási zónában élőknek maximum 80 640 forintba kerül a második autó 2021-es matricája.

Míg a legolcsóbb körzetben lakóknak várhatóan 26 880 forintra jön ki az éves összeg. Az első autók parkolási engedélye változatlanul évi ezer, illetve kétezer forint marad. A döntés hátterében az áll, hogy a kerület 30 ezres parkolóhely-kapacitását túllépte a helyben bejelentett autók száma. Újlipótvárosban tavaly 10 ezer parkolóengedélyt adtak ki mindössze 6500 helyre.

Eddig egy ember akár négy autóra is igényelhetett évi ezer forintos matricát. A kerületben dolgozók éves szinten százezreket spórolhattak, ha egy ismerősük a helyi lakcímre jelentette be. A városvezetés még tavaly október 8-án szavazta meg a parkolási káoszt enyhítő intézkedéscsomagot.