Az autógyártók minden év végén közzéteszik részletes eladási statisztikáikat, és a Fiat Chrysler Automobiles 2020-as listájában egy meglepő tétel is szerepelt: a Viper.

A tízhengeres motorral szerelt vadállat a klasszikus amerikai sportautó-gyártás utolsó példánya volt, igazi tirannoszaurusz, ami ész és kifinomultság helyett nyers erővel intézett el minden helyzetet. Első generációja 406 lóerőt és 630 Nm-t küldött a hátsó tengelyre, legutolsó kiadásának 8,4 literes szívómotorja 649 lóerővel és 813 Nm-rel szórakoztatta (vagy büntette) vezetőjét.

Még mindig kapható a Dodge Viper 1

Így kezdődött...

Az autóból tavaly négyet adtak el Észak-Amerikában, holott utoljára 2017-ben gyártották azt. 2019-ben még öt új Dodge Viper talált gazdára, ami jelentheti azt, hogy kimerülőben vannak a kereskedői készletek, vagy csak egyszerűen nem akartak többen egy vagyont kifizetni valamiért, ami már régen nem teljesít semmilyen modern károsanyag- és zajkibocsátási normát.

Máskor is előfordult már, hogy a gyártásból rég kivezetett ritkaságok kerültek elő márkakereskedésekben: legutóbb a Lexus LFA kapcsán találkoztunk ezzel a (nyilvánvalóan kereskedői spekulációnak tekinthető) jelenséggel.