Az Egyesült Államok autóipara több extrém, végletes típust szabadított már a világra. A legtöbb megmaradt furcsa egzotikumnak, de vannak, amelyek globális legendává emelkedtek, és minden, autók iránt érdeklődő fiatal életébe betörnek egyszer.

Ezek között kiemelkedő modell a Dodge Viper első generációja, amit a kőkemény, zabolátlan Shelby Cobra ihletett. A receptet gyakorlatilag változatlanul követték, csak a Dodge eszköztárával, így sikerült a kilencvenes évek legbrutálisabb roadsterét négy kerékre állítani. 

Az autó első generációját annyira sportautónak készítették, hogy nincs benne sem légzsák, sem klíma, az ablakokat zipzárral lehet rögzíteni, de nem igazán ér semmit, az utastér maga a nyers funkcionalitás. A motortérben viszont kitettek magukért. Itt 8 literes, V10-es szívó benzines dolgozik, ami 323 kg-ot nyom. Maximális teljesítménye 400 lóerő, amit 4600-nál ad le, mellé 3600-tól 630 Nm nyomatéka van. Az 1490 kg-os autó nagyjából 4,5 másodperc alatt gyorsul 100-as tempóra, végsebessége 266 km/óra.

Gyári állapotban eladó a kilencvenes évek legdurvább amerikai izomautója 1Gyári állapotban eladó a kilencvenes évek legdurvább amerikai izomautója 2

Ezt a konstrukciót finomították 1996-ra, amikor megérkezett a 2. generáció. A legvadabb ötlet, az oldalsó kipufogó a racionalitás áldozata lett, a hátul kivezetett rendszer optimálisabb áramlást biztosított, így nőtt a teljesítmény és a nyomaték is. A  futóműben több acél elemet alumíniumra cseréltek, de az igazi változást a most eladó sorba kerülő GTS változat hozta, amely kupé karosszéria megjelenését jelentette. Ebbe már a finomított V10-es került 450 lóerővel és 667 Nm nyomatékkal, valamint olyan luxus extrákkal, mint a klíma, a légzsák, vagy az elektromos központi zár. 

Némileg civilizáltabb, mint az első eresztés, de még bőven vad, és négy másodperc alatt éri el a 100 km/órát, mindezt kézi váltóval, ha elég ügyes a sofőr. Ki ne akarna egy ilyen autót új állapotban? Valószínűleg sokunk listáján szerepel, és a Bringatrailer oldalán akad is majd erre a kék, 37 mérföldet futott csodára jelentkező.

Gyári állapotban eladó a kilencvenes évek legdurvább amerikai izomautója 3Gyári állapotban eladó a kilencvenes évek legdurvább amerikai izomautója 4Gyári állapotban eladó a kilencvenes évek legdurvább amerikai izomautója 5Gyári állapotban eladó a kilencvenes évek legdurvább amerikai izomautója 6Gyári állapotban eladó a kilencvenes évek legdurvább amerikai izomautója 7Gyári állapotban eladó a kilencvenes évek legdurvább amerikai izomautója 8