1991-ben jelentek meg a Dodge Viper előszériás darabjai, aztán a következő évben már a szériapéldányoknak örülhetett a nagyközönség. A Viper koncepciója végtelenül egyszerű és az autót bevallottan a Shelby Cobra inspirálta, így nem csoda, hogy ez is egy könnyű roadster hatalmas és erős motorral. Minden más pedig lényegtelen volt vele kapcsolatban. 2017-ig öt generációt élt meg az amerikai sportkocsi, az első példányok pedig szép lassan közelednek a harminchoz. Nem véletlenül kerülnek elő olyan keveset futott példányok is, mint ez itt.

A meglehetősen tiszta pajtában talált piros példányt aukción kínálják eladásra, az 1992-es autóban 55 kilométer van, tehát jóformán új. Az eladó leírása szerint ráadásul abból a szempontból különleges darab, hogy ez a valaha gyártott századik Viper. Hosszú időt állt a gyári csomagolásában és a matricák még mindig megvannak, ahogyan az eredeti gumiabroncsok is. Hogy üzemkész legyen, lecserélték benne a szűrőket és folyadékokat.

Valószínűleg minden egyes megtett centiméterrel csökkenne ezentúl az értéke, ezért aligha fogják használni az autót.

Valódi időkapszula ez a közel 30 éves Dodge Viper 2

Az autót annyira sportautónak készítették, hogy nincs benne sem légzsák, sem klíma, az ablakokat zipzárral lehet rögzíteni, de nem igazán ér semmit, az utastér maga a nyers funkcionalitás. A motortérben viszont kitettek magukért. Itt 8 literes, V10-es szívó benzines dolgozik, ami 323 kg-ot nyom. Maximális teljesítménye 400 lóerő, amit 4600-nál ad le, mellé 3600-tól 630 Nm nyomatéka van. Az 1490 kg-os autó nagyjából 4,5 másodperc alatt gyorsul 100-as tempóra, végsebessége 266 km/óra.

Valódi időkapszula ez a közel 30 éves Dodge Viper 3