Az ötödik versenynapon 813 kilométert kellett megtennie a mezőnynek, ebből 337 kilométer volt a mért szakasz.

A címvédő Carlos Sainz, Lucas Cruz (Mini) spanyol duó kedden navigációs probléma miatt sok időt veszített és nagy hátrányba került, ám szerdán jelentős mértékben sikerült ebből faragnia, a szakaszt az ötödik pozícióban zárta, az összetett értékelésben pedig feljött harmadiknak.

A szerdai részsikerért al-Attijah és Peterhansel küzdött nagyot, végül utóbbi 11 másodperccel bizonyult lassabbnak katari riválisánál. A francia versenyző így minimális időt veszített csak az összetettbeli előnyéből, amely csaknem 5 perc al-Attijahhal szemben.

A motorosoknál a spanyol Joan Barreda Bort a hétfői szakaszgyőzelme után újabb részsikert könyvelhetett el, ezzel az összetettben feljött másodiknak az eddigi kiegyensúlyozott teljesítményének köszönhetően élre ugró Xavier de Soultrait mögé. A Husqvarnával versenyző francia motorosnak ugyanakkor csupán 15 másodperc az előnye Borttal szemben.

Az autós élmezőny majdnem elérte a 130 km/h-s átlagsebességet, és bár az Opel Dakar Team párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László autójában a szakasz elején eltört a jobb első rugó, még így is majdnem meglett a 100 km/h-s átlag. Ez a sivatagban, a dűnéken, de még a köveken sem számít alacsonynak. A magyar páros a 49. helyen ért célba ezen a napon.

Dakar: Al-Attijah sorozatban nyeri a szakaszokat 1

“Ma egy 337 kilométeres pályát jelöltek ki számunkra a rendezők, mégis nagyon hosszúra nyúlt a nap, mert nagyon sok volt az összekötő szakasz: csak este értünk a táborba” – mondta Szalay Balázs. “A szakasz gyors volt, és mi még gyorsabbak is lehettünk volna rajta, ha rögtön az elején nem törik el a jobb első gátlóban a rugó, attól kezdve ugyanis megszűnt a rugózás azon az oldalon, és folyamatosan figyelnem kellett, hogy ne üssön le az eleje. A pálya nagy része gyors volt, homokos, néhol sziklás, de volt benne egy körülbelül húsz kilométeres dűnesor is, amit nagyon élveztünk. Alapvetően jó kis Dakar-nap volt.”

4. szakasz, Vadi ad-Davaszir – Rijád, 813 km (337 km gyorsasági), autósok:
1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota) 2:35:59 óra
2. Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (francia, Mini) 11 másodperc hátrány
3. Henk Lategan, Brett Cummings (dél-afrikai, Toyota) 1:30 perc h.

az összetett állása:
1. Peterhansel, Boulanger 13:15:12 óra
2. al-Attijah, Baumel 4:58 perc hátrány
3. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Mini) 36:19 p h.

motorosok:
1. Joan Barreda Bort (spanyol, Honda) 2:46:50 óra
2. Ross Branch (botswanai, Yamaha) 5:57 perc hátrány
3. Daniel Saunders (ausztrál, KTM) 6:09 p h.

az összetett állása:
1. Xavier de Soultrait (francia, Husqvarna) 15:00:25 óra
2. Barreda Bort 15 másodperc hátrány
3. Kevin Benavides (argentin, Honda) 3:24 perc h.

Csütörtökön a Rijádból el-Kaszímba vezető, 671 kilométeres út vár a versenyzőkre, a mért szakasz 465 kilométer lesz.